PRIRODNA ODBRANA OD VIRUSA I PREHLADA

by | 11.11.2021
PRIRODNA ODBRANA OD VIRUSA I PREHLADA

Top 6 jesenjih namirnica uz čiju pomoć ćete zimu proći bez prehlada i bolesti

Jesenje namirnice obiluju antioksidantima, koji su veoma korisni za borbu protiv raznih bolesti jer sprečavaju oksidaciju ćelija.

Saveti nutricionista nalažu da dnevno jedemo pet porcija voća i povrća, a ukoliko želite da ojačate imunitet, uvrstite ove namirnice u ishranu.

Ovo je šest namirnica koje najbolje jačaju imunitet, a „donosi“ ih jesen!

 

Kesten

Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Kesten pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.

Kruška

Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara jer ima visok udeo vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi.

Bundeva

„Narandžasta kraljica jeseni“ bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega 3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova.

Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivan trakt, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od raka i čuvaju kožu od UV zraka. U semenkama bundeve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i gvožđa.

Cvekla

Nadaleko poznata kao najbolji lek protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, „eliminisaćemo“ i signale iscrpljenosti.

Brokoli

Samo četrdeset i pet grama brokolija daje telu sedamdeset odsto dnevne preporučene doze vitamina C. Pored toga sadrži i antioksidanse koji deluju protiv različitih vrsta karcinoma. Obavezno ga kuvajte na pari i to kratko, jer se dugim kuvanjem uništavaju važni nutrijenti.

Jabuka

Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od „odlaska kod lekara“, zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, sprečavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspešno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksikaciji tela, održavajući ravnotežu crevne flore.

 

 

nitrub / gettyimages.com