VIŠE IGRE, VIŠE SPAVANJA, VIŠE PRLJANJA

by | 12.11.2021

 Jednostavni načini da povećate imunitet kod svoje dece

 

Kod većine roditelja zdravlje dece je na prvom mestu. Jedna od najvećih briga, pogotovo u vreme korone, je kako im ojačati imunitet.

Saveti za podsticaj dečijeg imuniteta su jednostavni, a deca će nekim metodama biti i prilično oduševljena!

Dozvolite im da se isprljaju|
Izloženost dece blatu, prašini i prljavštini čini čuda za njihov imunitet. Iako je neminovno da će u početku biti bolešljiva, izlaganje bakterijama na svakodnevnom nivou će pomoći njihovom imunom sistemu da se sa njima lakše izbori kako dete raste. Ovo, naravno, ne znači da treba da zažmurite kada dete jede pesak u parku, ali ne treba previše da se brinete ako igračke iz vrtića ili loptice iz igraonice stavlja u usta.

Antibiotici samo kada je neophodno
Porast infekcija koje su otporne na antibiotike proizvod je uzimanja antibiotika kada nisu neophodni i neispijanje propisanog leka do kraja. Antibiotici neće pomoći kod prehlade ili virusne upale grla, osim ako  postoji aktivna bakterijska infekcija, poput one koja zahvata sinuse. Nepotrebno davanje antibiotika detetu uništiće i sve dobre bakterije u njegovom organizmu, a to će automatski oslabiti njegov imuni sistem.

Rutina spavanja
Umorno dete će uvek brže i lakše da se razboli od onog koje je odmorno. Umor povlači sa sobom iscrpljenost, a  telo kojem nedostaje sna  podložnije je virusima i bakterijama. Primenjujući pravilo ranog odlaska u krevet možete obezbediti da se deca budu naspavana, znatno bolje raspoložena i u boljoj poziciji za borbu sa različitim bolestima.

Svakodnevna fizička aktivnost
Imuni sistem ima višestrukih koristi od redovnog vežbanja. Fizike aktivnosti generalno, a naročito one na otvorenom, dovode do promena u belim krvnim zrncima koje se bore protiv bolesti.  Nije neophodno da deca svakodnevno trče par kilometara, već da, na primer, preskaču konopac, skaču na trampolini ili se bave nekim od sportova, najbolje na otvorenom, poput fudbala, odbojke, košarke.

Pravilna ishrana
Igra sa vršnjacima ili boravak u zatvorenim prostorijama mogu izazvati učestalu pojavu i širenje raznih infekcija. Kvalitetna ishrana pomaže jačanju imuniteta, kao i zdravom fizičkom i psihičkom razvoju dece.
Jogurt i kefir: sadrže probiotike koji su važni za rad sistema za varenje. Probiotici jačaju imunitet i pomažu telu da se odbrani od raznih bolesti. Ako dete ne voli njegov ukus, pomešajte ga s bobičastim voćem i kašičicom meda i poslužite kao desert.
Orasi: sadrže omega-3 masne kiseline koje su dobre za zdravlje srca i jačanje imuniteta. Orasi, takođe, smanjuju rizik od nastanka infekcija disajnih puteva. Idealna su grickalica za užinu.
Sveže voće i povrće: vitamin C, koji se nalazi u brojnom voću i povrću, odličan je za jačanje imuniteta, naročito u jesen. U svakodnevnu ishranu uvrstite pre svega citruse, papriku, brokoli i bobičasto voće.
Nemasno meso: odličan je izvor proteina i cinka, koji aktivno učestvuje u borbi protiv infekcija. Piletina nije teška, a sasvim je dovoljno hranljiva za lagan obrok.