KOKOS REGULIŠE HOLESTEROL I ŠEĆER U KRVI

by | 01.09.2023

Otkrijte neverovatne prednosti i nutritivne vrednosti ovog tropskog ploda

KOKOS REGULIŠE HOLESTEROL I ŠEĆER U KRVI  

Osim što daje svoj bogat kremast ukus jelima, kokos je mnogo više od toga. Bilo da se radi o kokosovoj vodi, ulju ili brašno, ono obogaćuje ishranu esencijalnim hranljivim materijama.

Kokos je superhrana

Kokos sadrži trigliceride srednjeg lanca koji su masne kiseline srednje dužine. Te masne kiseline telo različito apsorbuje. Iz digestivnog trakta idu pravo u jetru i dalje se pretvaraju u ketonska tela. Ovo može imati terapeutske efekte na mnoge poremećaje.

Kokos: Zdravstvene prednosti

Kokosovo ulje se koristi u ajurvedskoj medicini skoro 4000 godina. Ajurvedski tekst iz 1500. godine pre nove ere dokumentuje upotrebu kokosovog ulja za telo, duh i um zbog njegovih zdravstvenih koristi. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji svakodnevno konzumiraju kokos zdraviji u poređenju sa onima koji ga ne konzumiraju.

Kokos je odličan za imunitet. Deluje antivirusno, antifungalno, antibakterijsko i antiparazitno. Unos kokosovog ulja može pomoći telu da podigne otpor i na viruse i bakterije koje izazivaju bolest.

Kokos je takođe koristan u lečenju opasnih masti u trbušnoj duplji. Masnoće na stomaku su najopasnije od svih masti i povezane su sa raznim bolestima. Dnevna porcija od 200 g kokosa može dovesti do značajnog smanjenja i BMI i obima struka za samo 12 nedelja.

Kontroliše dijabetes

Kokos je bogat dijetalnim vlaknima koja usporavaju oslobađanje glukoze i transportuju je do ćelije gde se pretvara u energiju. Pomaže u ublažavanju stresa na pankreasu i enzimskim sistemima što smanjuje rizik od razvoja dijabetesa.

Takođe, kokos poboljšava lučenje insulina i korišćenje glukoze u krvi. Kontroliše dijabetes tako što pozitivno utiče na hormone za kontrolu šećera u krvi. Ovo usporava porast nivoa šećera u krvi i pomaže u smanjenju želje za glikemijom. Kokos pomaže brzom varenju i drugim simptomima povezanim sa digestivnim i crevnim poremećajima. Podržava apsorpciju hranljivih materija i minerala dok obezbeđuje dijetalna vlakna. Takođe smanjuje povraćanje i mučninu.

Reguliše holesterol u krvi

Kokos pomaže u poboljšanju nivoa holesterola u krvi u telu i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Zasićene masti u kokosu podižu dobar holesterol u telu i kontrolišu LDL na benigni podtip. Ovo poboljšanje kardiovaskularnih faktora rizika teoretski dovodi do smanjenja rizika od razvoja srčanih oboljenja.

Odličan je za mršavljenje

Kokos pomaže da se poveća energija tako što ubrzava metabolizam i sagorevanje masti. Trigliceridi koji se nalaze u kokosovom ulju povećavaju potrošnju energije tokom 24 sata za 5%, što dugoročno dovodi do gubitka težine. Takođe je poznato da smanjuje apetit. Ovo je direktno povezano sa načinom na koji se masne kiseline u telu metabolišu kao ketoni, koji imaju efekat smanjenja apetita.

Zamena za mleko

Smatra se da je kokosova voda hranljivija i zdravija od punomasnog mleka. Sadrži laurinsku kiselinu koja se smatra ekvivalentnom majčinom mleku. Prirodno je sterilan jer prodire kroz filtersku ljusku. Pomaže i kod mamurluka. Kokosova voda ima prirodni izotonični napitak u istom nivou kao i u krvi.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Inna Dodor / gettyimages.com