DIVERTIKULITIS: NAMIRNICE KOJE DONOSE OLAKŠANJE

by | 01.09.2023

Jednostavne i efikasne preventivne metode koje mogu da ublaže i spreće upalu

DIVERTIKULITIS: NAMIRNICE KOJE DONOSE OLAKŠANJE

Divertikulitis je zapaljenje debelog creva. Obično može biti uzrokovano kao neželjeni efekat divertikuloze kada se jedna od kesica perforira.

Kako da ublažite divertikulitis

Divertikuloza je retko stanje u kojem se male kesice formiraju u zidovima debelog creva. Ove vrećice ili divertikule su ispupčene vrećice koje mogu biti prisutne sa ili bez upale. Divertikuloza se može pojaviti bilo gde u crevu, ali se obično javlja u sigmoidnom debelom crevu – delu koji je najbliži rektumu. Divertikulitis može dovesti do mnogih komplikacija i predstavlja ozbiljno stanje.

Uzroci divertikulitisa

Postoji nekoliko faktora koje mogu da izazovu ovo stanje:

  • Jedenje neadekvatne količine vlakana može dovesti do zatvora. Naprezanje tokom stolice (zbog zatvora) može biti potencijalni uzrok divertikulitisa.
  • Određeni lekovi mogu izazvati divertikulitis.
  • Promene u mikrobiomu creva ili infekcija u GI traktu takođe mogu izazvati divertikulitis.
  • Bakterije koje ulaze u kesicu u debelom crevu i formiraju koloniju takođe mogu dovesti do divertikulitisa.

Divertikulitis: Hrana koja može da pomogne

Konzumirajte hranu bogatu vlaknima

Lekari savetuju da osobe koje su već imali epizode divertikulitisa treba da konzumiraju ishranu bogatu vlaknima. Ona mogu pomoći u smirivanju upale u telu. Međutim, višak vlakana takođe može izazvati gasove i nadimanje. Trebalo bi da pokušate da postignete cilj od 14 gr vlakana na 1000 potrošenih kalorija. Uz to pijte puno vode da biste poboljšali varenje. Neke namirnice bogate vlaknima su pasulj, mahunarke, hleb od celog pšenice, smeđi pirinač, jabuke, banane, kruške, brokoli, cvekla, šargarepa itd.

Aloe vera

Aloe vera ima antiinflamatorna i laksativna svojstva. Može poboljšati varenje i ukloniti toksine iz tela. Takođe jača imunitet i smanjuje otok. Pijte ¼ šolje soka od aloe vere jednom ili dva puta dnevno nakon konsultacije sa svojim lekarom.

Kukruma

Kurkuma sadrži snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Neke studije pokazuju da svakodnevna konzumacija 500-2000 mg ekstrakta kurkumina može pomoći u lečenju divertikulitisa. Međutim, ako ga konzumirate u obliku začina, nije preporučljivo da konzumirate tako velike doze.

Koren sladića

Koren sladića sadrži antiinflamatorna i antioksidativna jedinjenja koja mogu pomoći u smirivanju creva. Možete ga naći u obliku praha ili kapsula. Čaj od sladića je još jedan popularan način da ga konzumirate. Visoke doze mogu imati neželjene efekte kao što su glavobolja, obilne menstruacije, itd., stoga nemojte predozirati ovim lekom. Ne konzumirajte više od 30-70 mg dnevno.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima. 

Foto: alexander ruiz / gettyimages.com