PAPRIKA SMANJUJE RIZIK OD TEŠKIH OBOLJENJA

by | 01.09.2023

Crvena, zelena, narandžasta i žuta — uvrstite ih u meni jer su izuzetno zdrave

PAPRIKA SMANJUJE RIZIK OD TEŠKIH OBOLJENJA

Paprika je odlična nutritivno povrće, a pored toga obiluje sastojcima koji i te kako mogu da unaprede zdravlje. Tokom leta ih ima u izobilju, a što su zrelije tako se povećava i količina vitamina C.

Paprika je odlična za zdravlje

Sve paprike su dobar izvor vitamina. Međutim, crvena je najviša nutritivne vrednosti. Crvena paprika takođe sadrži karotenoide, kao što su likopen i beta-kriptoksantin. Bogate su fitokemikalijama i imaju značajnu količinu vlakana. Supstanca kapsaicin koja se nalazi u belim membranama drugih paprika.

Nutritivne i zdravstvene vrednosti paprike

Vitamin C: Paprike su bogate vitaminom C, u stvari sadrže ga dvostruko više od citrusnog voća. Šolja seckane paprike obezbeđuje više od 100 odsto preporučene dnevne doze (RDA) antioksidansa vitamina C koji je neophodan za zdravlje tkiva i imunitet.

Vitamin A: Od vitalnog je značaja za vid, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i jak imuni sistem. Šolja seckane paprike obezbeđuje više od dnevne potrebe za vitaminom A.

Karotenoidi: Različite vrste karotenoidnih hranljivih materija kao što su likopen, lutein, kriptoksantin, zeaksantin, alfa-karoten i beta-karoten su prisutne u paprikama. Žute, crvene i narandžaste paprike su bogate karotenoidima. Dostupnost karotenoida zavisi od sazrevanja ovog povrća.

Kalorije: Paprike imaju malo kalorija, a zbog svog slatkog i hrskavog ukusa, mogu biti dobra zamena za visokokalorični čips.

Vlakna: Unos vlakana je od vitalnog značaja za varenje i smanjuje rizik od zatvora i hemoroida. Dnevna preporuka vlakana je 21 do 25 g za žene i 30 do 38 g za muškarce. Šolja zelene paprike daje oko 2,5 grama vlakana.

Paprika jača imunitet

Vitamin C je od vitalnog značaja za održavanje zdravog imunološkog sistema i za izgradnju snažnog kolagena koji podržava kožu i zglobove. Odličan je u smanjenju rizika od artritisa i smanjenju upale. Vitamin K pomaže u stvaranju krvnih ugrušaka. Važan je za razvoj jakih kostiju i zaštitu ćelija od oksidativnog oštećenja.

Smanjuje rizik od raka

Pošto je bogata antioksidativnim i antiinflamatornim hranljivim materijama, paprika pruža nekoliko prednosti protiv raka. Rizik od raka se povećava zbog hronične prekomerne upale i hroničnog neželjenog oksidativnog stresa. Ovi faktori se mogu nadoknaditi redovnim unosom fitonutrijenata koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Štaviše, paprika takođe sadrži jedinjenja sumpora koja podržavaju zdravlje. Enzimi u paprici pomažu u prevenciji raka želuca i jednjaka. Utvrđeno je da je karotenoid likopen efikasan u prevenciji raka prostate, bešike, grlića materice i pankreasa.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: PosiNote / gettyimages.com