Hranom protiv stresa

by | 08.10.2023
Hranom protiv stresa

Nauka je dolazala da pojedine namirnice mogu da vas smire u slučaju stresa

Prilikom stresa telo oslobađa hormone kortizol, insulin i grelin, koji mogu da pojačaju glad i želju za nezdravom hranom.

Prirodnim putem protiv stresa

Ako se stresni događaj nastavi, ti hormoni ostaju povišeni, povećavajući nivoe drugog hormona, zvanog leptin. To može povećati rizik od stanja zvanog otpornost na leptin, za koje istraživanja sugerišu da je povezano sa gojaznošću.

Srećom, nauka tvrdi da posroje namirnice koje vam mogu pomoći da nivo stresa držite pod kontrolom.

Namirnice koje oslobađaju od stresa

Topla, umirujuća hrana

Pijuckanje toplog napitka ima umirujući efekat bez obzira na ukus – ali pokazalo se da određene biljke imaju opuštajući efekat same po sebi. Na primer, jedna studija sugeriše da kamilica može da smanji anksioznost tako što povećava proizvodnju hormona dobrog osećanja serotonina i dopamina.

Tamna čokolada

Ova poslastica može smanjiti stres na dva načina – putem hemijskog i emocionalnog uticaja. Tamna čokolada, koja je takođe bogata antioksidansima, snižava hormone stresa u telu, ali bez preterivanja u količini.

Ugljeni hidrati integralnih žitarica

Ugljeni hidrati mogu povećati nivo serotonina, hemikalije u telu koja pomaže u poboljšanju raspoloženja i smanjenju stresa. Više serotonina znači više koncentracije i produktivniji radni dan. U pitanju su složeni ugljeni hidrati integralnih žitarica jer se sporije vare i održavaju nivo šećera u krvi ravnomernijim.

Banane

Banana sadrži dopamin koji podiže raspoloženje, zajedno sa magnezijumom, čiji nivoi opadaju tokom stresnih vremena. Banane su, pored toga, bogat izvor određenih vitamina B, kao što je vitamin B6, koji pomaže nervnom sistemu da radi ispravno i može da smanji stres i umor.

Zdrave masti

Stres može opterećivati srce, ali zdrave masti mogu ojačati srce i poboljšati raspoloženje. Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u ublažavanju depresije, kao i smanjenju stresa i anksioznosti.

Voda

Tražite brz i jednostavan način da ublažite stres? Napunite šolju vodom i pijuckajte! Važnost hidratacije tokom stresnih vremena je dobro dokumentovana. Čak i blaga dehidracija može povećati nivo kortizola, što doprinosi povećanju stresa, kao što opisuje jedna studija. Iako pijenje dovoljno vode neće učiniti da vaši stresori nestanu, ovaj korak će vam pomoći da podesite telo lakše nosi sa stresom.

Mleko 

Mleko i drugi mlečni, kao i proizvodi s kalcijumom i dodatkom vitamina D mogu pomoći mišićima da se opuste i stabilizuju raspoloženje; druga studija sugeriše da ovi hranljivi sastojci mogu čak ublažiti simptome predmenstrualnog sindroma, koji su sami po sebi stresni.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su blagodat za vaše zdravlje na više načina. Prvo, oni zasićuju, što znači da mogu pomoći u odvraćanju nezdrave žudnje. Drugo, mogli bi da pomognu u snižavanju krvnog pritiska. I treće, pokazalo se da njihovi vitamini B pomažu u smanjenju nivoa stresa. Ne zaboravite da posegnete za samo malom šakom, jer su orasi kalorični i mogu dovesti do povećanja telesne težine ako jedete previše.

Avokado

Avokado je prepun zdravih mononezasićenih masti, vitamina C, vitamina B6, kalijuma i vlakana, što čini savršenu užinu za borbu protiv stresa. Vitamini C i B6 mogu pomoći u smanjenju stresa, a kalijum u voću može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Lisnato povrće

Zeleno povrće, kao što su salata, spanać i kelj može pomoći u regulisanju nivoa kortizola i krvnog pritiska. Osim toga, zeleno lisnato povrće sadrži fola koji igra ključnu ulogu u proizvodnji hemikalije dopamina za dobro osećanje.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

fizkes / gettyimages.com