DA BISTE BOLJE SPAVALI, JEDITE MELATONIN

by | 06.10.2021

Umesto suplemenata uzmite orahe, banane, tikvice, kelj…

Ponekad je potrebno da prođe dosta vremena da bismo zaspali, a uzroci tome mogu biti različiti, od stresa, anksioznost, pa do depresije.

Međutim, konzumiranje hrane bogate melatoninom može da pomogne u ovakvim situacijama.

„Melatonin je supstanca koja nas čini pospanima. Njegovo lučenje se tokom godina smanjuje i nakon 45. godine počinje značajno da opada.

 Prema rečima dr Kristofera Vintera “svetlost, bilo da potiče od sunca ili kompjutera, suzbija melatonin, ali i upotreba alkohola i kafe”.

“Uzimanje melatonina u obliku suplemenata  možda nije najsigurnije rešenje, posebno dugoročno gledano. Umesto toga, uzmite neku od namirnica bogatih melatoninom”, predlaže dr Vinter.  

Orasi

Osim što sadrže visok nivo triptofana, aminokiseline koja pomaže u proizvodnji melatonina, orasi imaju i visoku koncentraciju gotovog oblika melatonina.  

Zob

Mada većina nas zob koristi u vidu zobenih pahauljice za doručak, one su idealne i za večeru. Zob je odličan prirodni izvor melatonina, i ima sposobnosti da reguliše naš unutrašnji biološki sat. Ova namirnica je takođe prirodni izvor triptamina, pogotovo kada se kombinuje sa mlekom.

Pored toga, zob je bogat kalcijumom, magnezijumom i mineralima za koje je utvrđeno da pozitivno deluju na kvalitet sna.     

Višnje

Dokazano je da višnje prouzrokuju povećano lučenje melatonina koji olakšava san. Studija objavljenja u stručnom časopisu “Journal of Medicinal Food” otkrila je da su oni koji su pili čašu soka od višnje dva puta dnevno u roku od dve nedelje produžili  vreme spavanja za 84 minuta, u poređenju sa volonterima iz kontrolne grupe koji nisu pili sok.

Banane

Banane, pored minerala magnezijuma i kalijuma, čija je uloga da opuste mišiće i da obezbede njihovo pravilno funkcionisanje, sadrže i već pomenuti triptamin što ih još više čini dobrom namirnicom u borbi protiv nesanice.

Pored ovih namirnica melatonina u gotovom obliku ima i u kukuruzu, paradajzu, pirinču, šargarepi, rotkvicama, smokvama i peršunu.