DIJETA MIRISIMA

by | 06.10.2021

Pomirišite ove  namirnice i smršajte

 

Koliko god miris može uticati da poželimo parče pice ili upravo ispečene kroasane, mirisi takođe mogu značajno doprineti gubitku težine. Pomirišite namirnice koje će vas učiniti sitim. 

Beli luk (u najmirisnijoj hrani)

Prema studiji iz 2012. u časopisu “Flavour”, jake arome čine da jedete manje zalogaje hrane. Birajte začinjenu hranu jakih ukusa, poput belog luka.

Zelene jabuke i banane

Studija Smell & Taste Treatment and Research Foundation otkrila je da su ljudi sa viškom kilograma koji su osetili miris banana ili zelenih jabuka kada su bili gladni izgubili više na težini od onih koji nisu. Generalno, „neutralni“, slatki ukusi mogu smanjiti vaš apetit.

Komorač

Komorač deluje kao suzbijač apetita. Kad imate pojačan apetit, odrežite jednu ili dve stabljike od komorača i popijte hladnu čašu vode.

Grejpfrut

Istraživači sa Univerziteta Osaka u Japanu otkrili su miris grejpfruta smanjuje  apetit. Oni veruju da to može imati veze sa načinom na koji aroma voća interaguje sa enzimima jetre.

Čisto, devičansko maslinovo ulje 

Studija nemačkog Centra za nutricionističku hemiju pokazala je da čak i miris maslinovog ulja može učiniti da se osećate sito.