ČAJ OD LAVANDE BOLJI JE OD CRNOG I ZELENOG

by | 05.10.2021

 Ako vam kofenin ne prija, evo mirisnog rešenja!

 

Crni i zeleni čaj sadrže kofein, zbog čega ih treba koristiti umereno. Ako vam kofein ne prija biljni čajevi dolaze u pomoć – bez kofeina su,  imaju puno prednosti i vrlo su ukusni.
A zašto je dobro da, za pripremu čaja bez kofeina, izaberete upravo lavandu?

Dobro raspoloženje

Nije slučajno što se lavanda vekovima koristi u aromaterapiji. Jedinjenja koja sadrži utiču na nervni sistem i određena područja mozga, ublažavajući umor, smanjujući nivo anksioznosti i stresa. Za 100% antistres efekat, pijte čaj od lavande i koristite ulje lavande.

Duboki san

Lavanda ima blago umirujuće svojstavo. Nakon  samo jedne šolje ovog biljnog čaja, dobro ćete spavati i nećete imati teškoća da se ujutru probudite.

Predivna koža

Lavanda, a posebno ulje lavande, ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo. Osim toga, organska jedinjenja u lavandi mogu pomoći u čišćenju tela i uklanjanju toksina koji direktno utiču na stanje naše kože. Šolja čaja od lavande će „ulepšati“ telo iznutra, dok će kozmetika koja sadrži ulje lavande uspeti u ovom zadatku spolja.

Bez bola

Lavanda može ublažiti grčeve mišića i bol. Tanini u cvetovima lavande su umirujući i protivupalni, pa će šolja čaja od lavande nakon vežbanja ili tokom najtežih dana ciklusa značajno poboljšati vaše opšte blagostanje i ublažiti bol. Pokušajte da dodate nekoliko grančica nane u lavandu za efikasniji efekat.

Kako skuvati čaj od lavande?

Jednu do dve kafene kašike cveta lavande preliti šoljom ( 200 ml ) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta pa procediti. Piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja.