ZAŠTO BELU ROTKVU TREBA DODATI U ISHRANU

by | 05.10.2021

Bogata vitaminima C i B, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem

Rotkva je jedna od najcenjenijih super-namirnica.
Koren rotkve je bogat izvor vitamina C (jedna šolja sirove rotkve sadrži oko 30% dnevne vrednosti), koja je telu potrebna za proizvodnju proteina kolagena, ali i zaštitu od virusa i bolesti. Osim toga, rotkva sadrži vitamine B, kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Otkrivamo zašto je ona toliko dobra za naše telo:

Pomaže u kontroli šećera u krvi
Hemijska jedinjenja koja se nalaze u rotkvi sprečavaju skokove glukoze u krvi i regulišu metaboličke procese.
Bogata antioksidansima
Rotkva je bogata raznim antioksidativnim jedinjenjima, a nalaze se ne samo u samom korenastom povrću, već i u lišću i semenu biljke.
Dijetetski proizvod
Uprkos svim prednostima, rotkva je niskokalorični proizvod. Jedna šolja sirove rotkve sadrži samo 20 kalorija, puno vlakana, pa čak i malu količinu biljnih proteina. Može se dodavati u salate i sendviče – korenasto povrće ne samo da ih čini zdravim, već vas i dugo oslobađa od gladi zbog visokog sadržaja dijetetskih vlakana.
Jača imuni sistem
Pre nekoliko vekova ljudi su razne prehlade lečili sirovom rotkvom sa medom. Koren je bogat glikozidima – ove supstance ne samo da daju karakterističan ukus, već i pružaju pouzdanu zaštitu organizma od virusa i patogenih bakterija. Pored snažnih antimikrobnih svojstava, rotkva savršeno jača imunološku odbranu organizma zbog visokog sadržaja vitamina i minerala: posebno vitamina C, kalijuma, magnezijuma i mangana.