MELEMI OD LEKOVITOG BILJA I MEDA

by | 04.10.2021

Efikasni su i korisni, a sastojci su vam veoma dostupni

Osnovni način izrade melema je sa medom, koji je i odličan prirodan konzervans. Med se ne kuva, jer na taj način gubi veliki procenat vitamina i minerala. Na temperaturama preko 70oC izgubili bi se enzimi. Zato, da bismo dobili lekovit melem, u med dodajemo ekstrakte lekovitih biljaka (pomoću čaja ili ulja). Smesu dobro izmešamo, najbolje električnim mikserom. Ove meleme možete koristiti i u ishrani.

Drugi način izrade je sa uljima i pčelinjim voskom. Potrebno vam je: Oko 230 ml lekovitog ulja (po vašem izboru), trideset grama pčelinjeg voska, deset do dvadeset kapi eteričnog ulja (nije obavezno) i vitamin E (nije obavezno). Na­rav­no, pripremite i male tegle ili limene kutijice.

Na pari otopite pčelinji vosak pomešan sa lekovitim uljem. Uklonite sa pare i dodajte eterična ulja i vitamin E (ukoliko ste se odlučili i njih da koristite). Odmah smesu sipate u posudice i ostavite da se u potpunosti ohladi. I to je to. Melem držite na tamnom mestu, dalje od dirketnih izvora toplote, da se ne bi otopili. Mogu da traju i do tri godine.

Koje lekovito bilje da odaberete za melem?

Kopriva: Protiv ispucale i suve kože i upala.

Bokvica: Protiv crvenila kože i posekotina.

Brđanka: Kod modri­ca, iščašenja, artritisa, bolova u mišićima.

Čičak: Protiv psorija­ze, ekcema i infekcija kože.

Cvetovi nevena: Leči iritacije kože, zapaljenja, akne, rane, ujede insekata, osipe, posekotine. Odličan je za osetljivu i bebinu kožu.

Cvetovi ka­mi­lice: Protiv hemoroida, posekotina, rana.

Gavez (listovi ili koren): Ublažava bol, otoke, pomaže zarastanje kostiju i oporavak mišića. Dobar je i za lečenje raznih oboljenja kože.

Cvetovi lavande: Umiruje, ublažava hemoroide, bol, ali i bolesti kože.