ČERI PARADAJZ: LEKOVITO ČUDO

by | 23.09.2023

Zahvaljujuću svojim vrednostima može da zaštiti od nekih vrasta raka, kao i srčanih bolesti

ČERI PARADAJZ: LEKOVITO ČUDO  

Čeri paradajz iako mali po veličini, čeri paradajz je bogatiji hranljivim sastojcima od uobičajenog paradajza. Ako ga svakodnevno konzumirate može da pomogne u mršavljenju, u slučaju zatvora i da održava imunitet na visokom nivou.

Zašto je čeri paradajz tako lekovit

Crveni, sočni, čeri paradajz nije samo ukusna užina, nego nudi impresivne zdravstvene prednosti u zaštiti od određenih vrsta raka, bolesti srca i oštećenja kože.

Bogatiji je hranljivim materijama od uobičajenih paradajza. Dodajte ga u salatu, smutije ili testenini i bićete sigurni da ste dodali neverovatne mikronutrijente u vašu ishranu.

Čeri paradajz je prepun vitamina kao što je C, minerala kao što je kalijum i antioksidansa kao što je likopen, što donosi mnoge zdravstvene benefite. Mali broj kalorija, sadržaj vlakana i raznovrsnost u raznim jelima čine ih ukusnim i hranljivim izborom za grickanje i kuvanje.

Zdravstvene prednosti čeri paradajza

Nutricionisti se slažu u tome da je ovaj mali paradajz prava riznica zdravlja, a ovo su samo neke od prednosti koje donosi:

1. Energija vitamina i minerala

Čeri paradajz je kao riznica vitamina i minerala. Prepun vitamina C koji pomaže telu da se bori protiv bolesti i čini da koža izgleda sjajno. Osim toga, sadrži i kalijum koji je kao superheroj za vaše srce i mišiće.

2. Za srećan stomak

Sadržaj vlakana u čeri paradajzu poboljkšava probavu, olaklšava kretanje hrane kroz sisitem za varenje, a sve to sprečava zatvor.

3. Zaštita od raka

Jarko crvena boja čeri paradajza nije samo lepa za gledanje – ona je zaista dobra za vas. Ta boja dolazi od nečeg što se zove likopen, koji je kao telohranitelj za ćelije. Pomaže u zaštiti tela od raka prostate, bolesti srca i jača kosti.

4. Saveznik u mršavljenju

Ako pokušavate da pazite na svoju težinu, čeri paradajz je vaš verni pomoćnik. Ima malo kalorija, tako da ga možete jesti u neogreničenoj količini.

5. Mnogo načina za uživanje

Čeri paradajz je poput kameleona u kuhinji. Može se uklopiti u svako jelo.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: MarianVejcik / gettyimages.com