6 NAMIRNICA KOJE DRŽE HOLESTEROL POD KONTROLOM

by | 23.09.2023

Ova hrana je bogata vrednim supstancama koje unapređuju zdravlje

6 NAMIRNICA KOJE DRŽE HOLESTEROL POD KONTROLOM  

Visok holesterolamože povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Određene namirnice koje su bogate vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima mogu pomoći.

Hrana koja reguliše holesterol

Visoki nivoi holesterola su glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Srećom, ovaj rizik možete smanjiti tako što ćete u svoju ishranu uključiti određene namirnice.

Šest namirnica za holesterol

Mahunarke

Mahunarke, poput pasulja, sočiva i leblebije bogate su rastvorljivim vlaknima i biljnim proteinima. Rastvorljiva vlakna formiraju supstancu nalik gelu u vašem digestivnom traktu, vezujući se za holesterol i izbacujući ga iz tela. Osim toga, mahunarke se mogu pohvaliti biljnim sterolima, prirodnim jedinjenjima koja oponašaju strukturu holesterola. 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi imaju obilje mononezasićenih masti i L-argininom — ključnom aminokiselinom koja pomaže u proizvodnji azotnog oksida, pomažući regulaciji krvnog pritiska.

Štaviše, orašasti plodovi sadrže fitosterole, slične holesterolu, koji ometaju njegovu apsorpciju u crevima, aktivno snižavajući nivo holesterola.

Jabuke

Jabuke sadrže jedinjenja koja se zovu polifenoli, koja takođe mogu imati pozitivan uticaj na nivo holesterola.

Beli luk

Alicin, jedinjenje u belom luku, ne samo da daje belom luku svoj karakterističan miris, već i doprinosi upravljanju holesterolom potencijalnim smanjenjem ukupnog holesterola i nivoa „lošeg“ LDL holesterola.

Integrlane žitarice

Integralne žitarice su povezane s manjim rizikom od srčanih oboljenja. Ovas i ječam obezbeđuju beta-glukan, rastvorljivo vlakno koje je veoma efikasno u snižavanju ’lošeg’ LDL holesterola.

Tamno lisnato povrće

Tamno lisnato povrće poput kelja i spanaća, sadrži lutein i druge karotenoide, koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih oboljenja.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: WRS Photos / gettyimages.com