BILJKA ČIJI SU LISTOVI ZDRAVIJI OD KORENA

by | 07.09.2022

 List cvekle bogat je vitaminom A iantioksidantima,  a lako se dodaje u salate i smutije

 

 List cvekle sadrži niz antioksidanata poput kofeinske i elagične kiseline, i ima ga više nego u mnogim drugim vrstama povrća. Jedna porcija lišća cvekle, što je oko 38 grama, obezbeđuje skoro polovinu dnvne preporučene doze vitamina A. 

Listove je lako dodati u salate ili smuti, a mogu se priremiti kao varivo.

Mlade listove cvekle možete da pomešate s paradajzom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka. 

 Za dinstane  listove cvekle, u posudi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte oprane listove i dinstajte ih 5 minuta uz povremeno mešanje.  Zatim dodajte malo vode i dinstajte još 10 do 15 minuta.

Varivu od cveklinih listova možete koristiti kao umak za špagete.

Za brzu pitu sa listom cvekle oprati i proprziti na ulju dok ne omeksa lišće od tri cvekle. Ostaviti da se ohladi i iseckati. Pomesati sa mladim sirom (dovoljno je oko 300g),dodati 2 jaja, so i biber. Promešati. Tablu lisnatog testa istanjiti i podeliti na dva dela, potrebno je da veličina oba odgovara površini pleha.  Na dno pleha staviti jedan list testa, zatim fil i dobro poklopiti drugim listom. Premazati sa malo mleka i peći na 180. Odličan prilog uz brzu pitu mogu biti jogurt ili kefir.