ŠTA SVE IZAZIVA OŠTEĆENJE JETRE?

by | 08.09.2022

 Nije samo alkohol štetan, tu su i sprejevi, voće, so, tetovaže…

 

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem telu, a njeno oštećenje može izazvati vrlo teške, pa i fatalne posledice. Najčešće slušamo o tome kako je alkohol glavni izazivač problema s jetrom.

I tako je, preterivanje u alkoholu, naročito ako je dugotrajno, oštećuje jetru i pravi fibrozu ili cirozu. Preterivanjem se, po klinici Mejo, smatra više od osam pića nedeljno za žene i više od 15 za muškarce. Jetra, međutim, nije samo prerađivač štetnih materija koje unesemo u tečnom obliku, već i onih koje dolaze iz hrane ali i vazduha. Šta dodatno oštećuje jetru?

1. Sprejevi

Pazite sa aerosol raspršivačima, jer jetra razgrađuje i hemikalije koje unosimo kroz vazduh. Uvek ih koristite u dobro provetrenim prostorijama, a ukoliko imate potrebu za jačim hemijskim sredstvima, nosite masku kakvu nose moleri. To se odnosi na toksične hemikalije, insekticide, fungicide i razne boje u spreju. Ako imate mnoštvo ovakvih proizvoda u kući, osveživača vazduha ili kućne hemije koja se prska, budite vrlo oprezni ili ih jednostavno zamenite sredstvima u drugom obliku.

2. Voće i povrće

Jetra prečišćava toksine iz krvi i trebalo bi uvek biti oprezan. Hemikalije i pesticidi mogu se nalaziti i na voću i povrću, koje moramo temeljno prati pre konzumacije kako ne bismo uneli štetnu hemiju koju će jetra potom morati da razgrađuje i tako će biti pod još većim opterećenjem.

3. Masnoća i so

Zdrava ishrana je važan deo zdravog života, a ukoliko preterujete s masnom i slanom hranom, jetra će imati pune ruke posla. Preterane količine soli i masnoće predstavljaju pravi napad na nju.

“Da jetra može da govori, rekla bi vam – znam da me ne vidiš, ali ja pretvaram supstance koje unosiš u nutrijente, a pročišćavam one štetne. I ti moraš da mi pomogneš”, navode iz američke Fondacije za jetru.

4. “Ulepšavanje”

Bilo koje procedure, kao što su bušenje ušiju, delova tela ili tetoviranje, nose rizik od zaraze hepatitisom B ili C. Ako se odlučite za ovakve procedure, radite ih u proverenim, higijenski besprekornim salonima i uvek tražite da opremu otvore pred vama.