AVOKADO SNIŽAVA LOŠ HOLESTEROL I SUŽAVA STRUK

by | 14.04.2022

 Moćno voće sadrži hranljive materije koje deluju kao prirodan diuretik za izbacivanje viška soli i tečnosti iz tela

 

Avokado nas uvek asocira na neku egzotiku i daleke tropske krajeve, a nikada nam na pamet ne pada koliko je zdrav i hranljiv ovaj plod. Kada se pogleda nutritivan profil jednog celog avokada na US Department of Agriculture podaci ostavljaju bez reči. Jedan avokado, bez kožice i semena, ima 227 kalorija, prvenstveno iz dvadeset grama zdrave masti, skoro tri grama proteina i oko dvanaest grama ugljenih hidrata… i količinu vlakana koja zadovoljava više od 30 procenata potrebnog dnevnog unosa vlakana.

Vitaminska i mineralna „bomba“

Jedan ceo avokado obezbeđuje 30% dnevnog unosa folata, vitamina B koji je potreban za stvaranje novih zdravih ćelija. Avokado sadrži i 36% dnevnog unosa vitamina K, koji je neophodan za zgru­ša­vanje krvi i zdravlje kostiju, 20% vitamina C, koji podržava imunitet i kožu čini zdravom, 13% vitamina E, antioksidansa koji takođe podržava imunološku funkciju, 20% kalijuma potrebnog za normalnu funkciju srca, mišića, nerava i regulaciju krvnog pritiska. Pored toga, sadrži i 10% magnezijuma, minerala potrebnog za više od tri stotine funkcija u telu, uključujući otkucaje srca, zdravlje kostiju, regulaciju šećera u krvi i funkciju nerava i mišića.

Da li daje osećaj sitosti?

Konzumiranje „dobrih“ masti usporava „pražnjenje“ želuca. Organizam duže drži sitim i odlaže osećaj gladi. Avokado sadrži masti uglavnom u obliku mononezasićenih masnih kiselina koje su zdrave za srce. U jednoj studiji, volonteri su ocenili osećaj zadovoljstva hranom i apetitom nakon obroka sa ili bez avokada. Dodavanje polovine avokada obrocima rezultovalo je značajnim povećanjem sitosti koje je dovelo do smanjene želje za jelom do pet sati. Ovo je jedan od razloga zašto se avokado često konzumira kao namaz ili deo salate ili jela.

„Zdrave“ masti su pametna strategija za mršavljenje

Pogrešno je mišljenje da konzumiranje masti dovodi do debljanja. Istina je da je unos „zdravih“ masti zapravo pametna strategija za mršavljenje. Na primer, pored povećanja sitosti, biljne masti, koje sadrži avokado, obezbeđuju antioksidante i bore se protiv upale, što obe stvari povezaju sa kontrolom telesne težine. Možda je to razlog zašto su istraživanja otkrila da ljudi koji redovno jedu avokado imaju manje kilograma i manji struk.

Studija iz 2021, objavljena u časopisu The Journal of Nutrition bavila se uticajem avokada, posebno na masnoće u predelu stomaka. Sve u svemu, 105 odraslih osoba, koje su bile gojazne nasumično je raspoređeno u dve grupe. Jedna grupa je primala obrok sa jednim avokadom, a druga obrok bez avokada koji je imao sličan nivo kalorija.

Istraživanje je trajalo dvanaest nedelja i otkriveno je da su ženske učesnice u grupi sa avokadom (ali ne i muškarci) imale smanjenje visceralne masti na stomaku. To su duboke unutrašnje masnoće na stomaku koje okružuje unutrašnje organe. NJihovo prisustvo je povezano sa većim rizikom od dijabetesa tip 2 i drugih bolesti. Kod ovih žena je takođe došlo i do smanjenja potkožnog masnog tkiva, tip masti tik ispod kože.

Kako štiti srce?

Pokazalo se da „dobre masti“ u avokadu smanjuju „loš“ LDL holesterol i podižu ni­vo „dobrog“ HDL. Ovo je dvostruki efekat koji pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Starija studija sa UCLA takođe je otkrila neke izuzetne efekte konzumiranja avokada koji štite srce. U poređenju sa konzumiranjem hamburgera bez avokada, dodavanje polovine Hass avokada obuzdalo je proizvodnju jedinjenja koja doprinose upali, poboljšavaju protok krvi i ne pove­ćavaju trigliceride (masti u krvi). Avokado je takođe izvor kalijuma, hranljive materije koja pomaže u smanjenju krvnog pritiska delujući kao prirodan diuretik za izbacivanje viška soli i tečnosti iz tela, što ublažava pritisak na srce i arterije.