Parfem kao afrodizijak: Mirisne note koje će seks učiniti uzbudljivijim

by | 13.05.2024
Parfem kao afrodizijak: Mirisne note koje će seks učiniti uzbudljivijim

Miris je jedno od najprimalnijih čula sa jakom vezom sa pamćenjem, i može biti moćno oruđe koje utične na misli i telo. Saznajte da kako parfem može začiniti seksualni život. 

Miris i seks su neraskidivo povezani vekovima, od priča o Kleopatri koja je navodno natapala jedra svog čamca u parfem kako bi zavela Marka Entonija do Merilin Monro koja je priznala da u krevet nije nosila ništa osim Chanel br. 5 do reklama za parfeme koje se u velikoj meri oslanjaju na senzualne slike.

Parfem kao afrodizijak

Sve vrste partnerskih seksualnih aktivnosti su u opadanju, posebno kod mladih odraslih, prema istraživanju. Nešto od ovoga bi moglo biti povezano sa stresom.

Stresni stimulansi, poput onih neprestanih obaveštenja sa pametnog telefona, drže simpatički nervni sistem u stalnom stanju budnosti, sprečavajući nas da se opustimo u svojim senzacijama i otežavajući održavanje pažnje tokom seksualnih iskustava.

Rešenje je da ugušimo naš preterano uzbuđen simpatički nervni sistem. Da dođete do mesta gde možete biti prisutni i obratiti pažnju na svoje senzacije kako bi seks postao pristupačniji i prijatniji. I tu dolazi miris. Miris je jedno od najprimalnijih  čula sa jakom vezom sa pamćenjem, i može biti moćno oruđe da nas izbaci iz glave—i u naša tela.

Nauka o mirisu i seksu: Parem za bolji seksualni život

Postoji obilje naučne literature koja istražuje kako miris može uticati na različite funkcije mozga, ali miris ima duboku sposobnost da promeni naše raspoloženje – kao i da nas podiže u raspoloženje.

Neki od uticaja mirisa na seksualni nagon je posledica klasičnog uslovljavanja – dobro proučene teorije o tome kako naš mozak uči da podsvesno povezuje dva stimulusa zajedno.

Ako često nosite određeni parfem dok doživljavate seksualno zadovoljstvo, na primer, vaš mozak će naučiti da poveže taj miris sa seksualnom aktivnošću i, prema klasičnoj teoriji uslovljavanja, na kraju sam miris može povećati libido. Takođe, mirisi mogu izazvati hormonalne promene povezane sa iniciranjem seksualnog kontakta i kontrolom seksualnog funkcionisanja i želje.

Mirisne note

Afinitet osobe prema određenim mirisnim notama je veoma individualan, ali postoje neke arome koje su univerzalno povezane sa povećanim seksualnim učinkom – bilo promocijom opuštanja ili podizanjem raspoloženja kod ispitanika. Jasmin, ruža, lavanda, sandalovina, šafran, ylang-ylang i ambra su samo neki sa proučavanim uticajima na raspoloženje.

Meke i kremaste note belog cveća i umirujuće sandalovine, u kombinaciji sa slanom, gotovo znojnom aromom ambra, stvaraju erotski doživljaj. Takođe, tuberoza i tople začine poput cimeta kao neke od najseksi mirisa u svom arsenalu.

Ritual za seksualnost

Kada palite svoju omiljenu mirisnu sveću ili klizite u umirujuću kupku sa pjenušavom kupkom, prijatan miris ima moć da vas trenutno dovede u opušteno stanje, a prepuštanjem svim svojim čulima, a ne samo fizičkim dodirom, možete preusmeriti pažnju i aktivirati svoj mozak za bolje seksualno iskustvo.

Kako se vaša rutina šminkanja čini da se osećate spremnim da prihvatite dan, ili kako vas navike pre spavanja čine pospanim, takođe možete kreirati rituale za poboljšanje vašeg seksualnog života. Odvojite vreme za odabir zavodljivog parfema pre solo ili partnerskog seksa, stavlja vaš um i telo u raspoloženje za zadovoljstvo. Istražite reakciju vašeg tela na različite mirise za senzualnu aktivnost – zamislite to kao predigru mirisa.

Bez obzira da li prskate parfem od sandalovine kako biste izazvali blistave uspomene ili nanošenje losiona za telo od lavande za opuštanje uma i tela, miris ima jedinstvenu sposobnost da otvori vaša čula. Ali koji god miris da izaberete, uverite se da ga nosite iz sopstvenog zadovoljstva. Vaš seksualni život je najbolji kada se osećate zaista dobro u svom telu.

White Bear Studio / gettyimages.com