5 loših navika koje utiču na seksualni život – saveti kako da ih izbegnete

by | 24.03.2024
5 loših navika koje utiču na seksualni život - saveti kako da ih izbegnete

Većina ljudi obično ignoriše navike koje utiču na seksualni život. Iako negativno utiču i na druge aspekte zdravlja, malo ko brine da ih blagovremeno ispravi.

 

Da li se vaš seksualni učinak smanjio? Više ne zadovoljavate svog partnera kao ranije? Ako su vaši odgovori na ova pitanja potvrdni, možda bi trebalo da utvrdite da li stalno praktikujete loše navike. Otkrijte ih!

Loše navike koje utiču  na seksualni život

Ono što najviše zabrinjava je to što ove loše navike mogu dovesti do ozbiljnih seksualnih problema, kao što su vaginizam ili erektilna disfunkcija. Pored toga, smanjuju seksualnu želju i sposobnost dugotrajnih i strastvenih intimnih susreta.

Seksualni život je uslovljen je fizičkim i emocionalnim faktorima koji variraju u zavisnosti od njihovih navika. Loše raspoloženje i nedostatak adekvatnih stimulansa su glavni razlog niskog libida.

Međutim, osim ovih identifikovanih uzroka, preporučljivo je poznavati druge moguće neprijatelje seksualnog učinka. U nastavku sastavljamo 5 navika koje direktno utiču na glavne seksualne probleme.

1. Sedentarni način života

Istina je da je seksualni odnos jedna od najboljih vežbi za brigu o telu. Međutim, da bi ispunila svoju misiju davanja i primanja zadovoljstva, neophodno je biti u dobroj fizičkoj kondiciji i imati uravnoteženu težinu.

Iz tog razloga, jedna od navika koja utiče na seksualni učinak je održavanje sedentarnog načina života. Nedostatak vežbanja povećava sklonost ka prekomernoj težini i smanjuje seksualni učinak.

Savet:
Posvetite najmanje 20 minuta dnevno rutini vežbanja. Ako ne možete da idete u teretanu, odlučite se za rutine kod kuće ili alternativne aktivnosti kao što su joga, ples ili pilates.

2. Alkohol negativno utiče na seksualni život

Osoba koja konzumira previše alkohola može misliti da može sve u krevetu. Iako se vaša seksualna želja povećava za nekoliko sati, taj libido se ne odražava na vaš učinak.

Savet:
Ograničite potrošnju alkoholnih pića što je više moguće i odlučite da povećate unos zdravih tečnosti kao što je voda.

3. Cigarete

Nije tajna da toksini cigareta mogu izazvati mnoge zdravstvene probleme. U stvari, trenutno je jedan od glavnih uzroka raka pluća i grla. Međutim, ono što malo ko zna je da je pušenje jedna od loših navika koje utiču na seksualni život.

Komponente duvana utiču na zdravlje krvnih sudova i stoga ometaju pravilno funkcionisanje polnih organa. Takođe smanjuje respiratorni kapacitet i povećava osećaj umora tokom intimnih susreta.

Savet:
Pokušajte da prestanete da pušite što je pre moguće. Iako to nije lako, to se može postići uz neke mere podrške.

4. Izloženost stresu

Neprekidna izloženost stresnim situacijama može biti faktor koji vas sprečava da u potpunosti uživate u seksualnom činu. Ovo emocionalno stanje smanjuje motivaciju i želju, značajno utiče na seksualni učinak.

S druge strane, to ima psihološke posledice, kao što su nisko samopoštovanje, razdražljivost i negativne misli. Zato obično utiče na sukobe parova koji takođe otežavaju održavanje zadovoljavajućeg intimnog života.

Savet:
Pokušajte da upravljate stresom tako što ćete praktikovati navike opuštanja kao što su meditacija ili vežbe disanja.

5. Loša ishrana

Ishrana je ključna za bilo koju oblast života, uključujući i seksualni život. Zbog toga je loša ishrana jedna od onih navika koje utiču na performanse u krevetu. To je zato što dovodi do bolesti koje imaju reperkusije na intimnost.

Ishrana bogata mastima, šećerima i prerađenom hranom može izazvati kardiovaskularne probleme, dijabetes, lošu cirkulaciju i poteškoće sa disanjem. Sve to dovodi do seksualnih disfunkcija, loših performansi u seksualnom činu i niskog libida.

Savet:
Usvojite izbalansiran plan ishrane, bogat voćem, povrćem i celim žitaricama. Smanjite ukupne kalorije i povećajte potrošnju hrane za podizanje raspoloženja.

Imajte na umu da sve ove navike mogu uticati na kvalitet vašeg seksualnog života, čak i ako se u ovom trenutku čine bezopasnim. Ako ste ih upravo identifikovali, pokušajte da ih izbegavate od sada da biste obezbedili zadovoljavajući intimni život.

nd3000 / gettyimages.com

Možda će vas zanimati