HRANA KOJA JAČA ŽENSKI LIBIDO

by | 13.06.2023

Želite da pojačate svoj seksualni nagon? Krenite prema kuhinji

 HRANA KOJA JAČA ŽENSKI LIBIDO  

Na ženski libido utiče nekoliko faktora. Počev od pms-a, do stresa na poslu ili u privatnom životu. Međutim, postoji nekoliko namirnica koje mogu da poboljšaju seksualni život kod žena

Kako hrana utiče na ženski libido

Nekoliko studija je pokazalo da određene namirnice, uključujući i biljke povećavaju seksualni nagon kod žena. Ukoliko koristite neke medicinske terapije za određene zdravstvene tegobe, posavetujte se sa lekarom ako nameravante da korsitite određene biljne suplemente. Razlog tome je što pojedino bilje može da ometa dejstvo nekog leka.

Jabuke i vino jačaju ženski libido

Crno vino

Crveno vino je u narodu poznati afrodizijak. Prema jednoj studiji iz 2009. godine dokazano je da crno vino poboljšava seksualnu funkciju. Ali, samo u manjim količinama. Studija takođe sugeriše da veće količine mogu da stvore kontraefekat.

Jabuke

Verovali ili ne, jabuke mogu pozitivno uticati na ženski seksualni nagon. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su konzumirale jabuku jednom dnevno imale bolji seksualni život.

Čokolada

Čokolada je uobičajeni afrodizijak. Ona opušta, smiruje i donosi osećaj zadovoljstva. Nije ni čudo jer je ona podstiče lučenje serotonina i endorfina.

Bilje koje poboljšava ženki libido

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je popularan lek kineske tradiocionalne medicine. Neka istražvanja sugerišu da ova biljka deluje i kao prirodni afrodizijak. Možete da koristite ekstrakte ove biljke, bilo da su u pitanju kapsule ili čaj u granulama.

Peruanska maka

Prema jednoj studiji, maka ima određeni potencijal za lečenje seksualne disfunkcije izazvane antidepresivima kod žena u postmenopauzi. Osim toga, maka se tradicionalno koristi kao lek koji jača seksualnu želju i poboljšava plodnost.

Šafran

Popularan i skup začin, šafran se često preporučuje kao afrodizijak. To čak potrvrđuje i nauka. U jednoj studiji žene koje su uzimale antidepresive primetile su značajno poboljšanje seksualnog uzbuđenja nakon 4 nedelje uzimanja šafrana.

Piskavica

Neka istraživanja sugerišu da piskavica pomaže u jačanju libida, i to ne samo ženskog nego i muškog.

Kapsaicin

Kapsaicin, aktivna komponenta čili papričica, nudi nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšani seksualni nagon.

Savet plus: Naspavajte se

San je neverovatno važan za vaše zdravlje – uključujući i seksualni nagon. Jedna studija je sugerisala da je duži san u korelaciji sa većom seksualnom željom već sledećeg dana. Studija je takođe dokazala da loš san ili nesanica takođe uzrokuju smanjenu želju za seksom.

 

Foto: Silberkorn / gettyimages.com