SEROTONIN HORMON SREĆE NE PROIZVODI SE U MOZGU NEGO U CREVIMA

by | 07.04.2021

Maja Tubić Banović, magistar farmacije i specijalista nutricionizma, objašnjava zašto je važno da jedemo samonikle biljke kao što su maslačak ili tušt, kako da izbegnemo endokrine disruptore koji dovode do hormonskih poremećaja u organizmu i sprečimo trombozu, čestu posledicu preležanog kovida

Hrana apsolutno leči i ona je najznačajniji spoljni činilac koji utiče na stanje našeg organizma. Sa svakim zalogajem donosimo odluku da li ćemo da pomognemo ili odmognemo svom organizmu u nastojanju da nas održi vitalnim. Svi ostali činioci manje su bitni, mada svi ulaze u jednačinu, iako je zdravlje ozbiljno narušeno, moramo da mislimo na sve faktore i da ih promenimo, ali nikako i nikada ne isključujemo ishranu – ističe na početku razgovora za Magično bilje Maja Tubić Banović, magistar farmacije i specijalista nutricionizma.
Kako da uspostavimo dobar odnos sa hranom?
– Dobar odnos sa hranom rezultat je našeg dobrog odnosa sa sobom. Ukoliko sebe ne osećamo u dobroj meri, nemamo dobru komunikaciju sa telom, ne volimo sebe i svoje telo dovoljno, koristimo hranu da nadoknadimo nedostajuću emociju, što je, naravno, pogrešno. Hrana do izvesne mere jeste uživanje, ali njena primarna uloga je da očuva izgled i funkcije našeg tela.
Dobar odnos sa hranom uspostavićemo kada uspostavimo dobar odnos sa sobom i sa svojim telom, za šta je potreban poseban pristup (ne samo izrada jelovnika), kao i aktivno učešće onoga ko želi promenu.

Pročitajte više u 189. broju Magičnog bilja