KAKO PREVAZILAZIM NAPADE PANIKE

by | 09.12.2022

Aleksandra Anđelovski, pisac i instruktor Joga saveza Srbije o svom iskustvu sa mentalnim zdravljem i ishrani kao bitnom elementu ozdravljenja

Trebalo mi je mnogo vremena da otklonim barijeru i konačno naglas progovorim o psihološkim problemima sa kojima  sam se susretala. Važno je da se o tome priča javno jer je broj ljudi sa mentalnim problemima veliki, a mnogi nemaju pristup stručnoj pomoći. Moja poruka je: NISTE SAMI – kaže na početku razgovora za Magično bilje Aleksandra Anđelovski.

Jedna od tema kojima se bavite su napadi panike, prolazili ste kroz tu borbu. Šta Vam je pomagalo, a šta Vas je vraćalo nazad? Kako ih Vi danas prevaziđete, kada se pojave?

– Najviše pišem i pričam baš o toj temi jer sam napade pa­nike lično iskusila i moram reći da su epizode ovog neprijatnog osećaja kameleon u medicini. Kako se simptomi (poput stezanja u grudima, trnjenja, visokog pulsa) prep­liću sa drugim bolestima i stanjima, ponekad treba mnogo vremena da dođemo do prave dijagnoze i počnemo da radimo na tome. Napad panike je snažna i izne­nadna teskoba gde se mešaju razni telesni i psi­hički simpto­mi. Iako sam instruktor joge i praktikujem sve tehnike disa­nja, moram reći da i sama do­življavam veliku neprijatnost usled tog napada. Bitno je da potražimo stručnu pomoć, i da naučimo da kon­trolišemo situaciju kada dođe do panike. Veoma je važno da nastavimo da živimo normalnim životom i bez ograničenja. Ja lično napade panike prevazilazim stomačnim disanjem, šetnjom, meditacijom i osvešćivanjem samog paničnog stanja. Nekada nije prijatno jer se ovaj napad najčešće događa na javnom mestu, ali je najvažnije da budemo svesni da mi kontrolišemo dalji tok ove neprijatnosti.

Pročitajte više u 209. broju Magičnog bilja