ČIČOKU SAM POSADIO GDE GOD SAM MOGAO.IZVANREDAN JE LEK, OD NJE I BRKOVI RASTU

by | 09.12.2022

Izet Hodžić, poznatiji kao Vidar Brko, već decenijama proučava lekovito bilje i savetuje ljude širom Evrope kako sebi da pomognu

 

Izet Hodžić, u narodu poznat kao Vidar Brko, često ističe da uz pomoć prirode za svaku bolest ima leka. Rođen je na tromeđi Srbije, Bos­ne i Hercegovine i Crne Gore, prva znanja o bilju stekao je još u mladosti, od svoje majke koja je bila sjajan poznavalac lekovitih trava.

– Mogu slobodno da kažem da od prvog iskustva sa le­kovitim biljem pa do danas ima gotovo pola veka. Aktiv­no sam počeo da se bavim fito­terapijom od 1992. godine, kada je počeo taj nesrećni rat u BiH, jer sam tada ostao bez posla u fabrici Metalac u Rudom – priča na početku razgovora Izet.

Svoju prvu knjigu o le­ko­vitom bilju kupio je sedam­desetih godina prilikom služe­nja vojnog roka u Mostaru, od poznatog travara Radeta Marušića, a izučavao je knjige i travarskih velikana poput Ma­rije Treben, Sadika Sadikovića, Jovana Tucakova, kardio­vas­kular­nog hirurga Ismeta Peza i mnogih drugih narodnih travara.

Izet je lekovito bilje počeo da sakuplja na obroncima pla­nina Javorje, Sokolina, Varda, kao i susednim opštinama po planinama Zlatar, Jadovnik i Zlatibor.

Pročitajte više u 209. broju časopisa Magično bilje