DEVET NEOČEKIVANIH NEŽELJENIH EFEKATA KIVIJA

by | 09.12.2022

Kivi je poznat po svom jedinstvenom slatkom ukusu i kao riznica vitamina i minerala

  Ljudi širom sveta vole ovo voće. Kivi i primarni razlog zbog koga je postao toliko popularan jeste njegov uticaj na gubitak težine i značajna količina vitamina C.

Kivi je bogat hranljivim materija­ma,  ali ne­­ma masti. To nije voće bogato ka­lorija­ma. Većina voća je hranljiva i nema mnogo masti, ali neka imaju visokokalorič­ni sadržaj, kao što su banane i jabuke. Kivi našoj ishrani ne dodaje nimalo viška kalo­rija. Štaviše, plod kivija je bogat dijetnim vlaknima. Dijetna vlakna apsorbuju loš holesterol, što ne samo da pomaže u gubit­ku težine, već dovodi i do boljeg opšteg zdravlja. Dijetna vlakna takođe ubrzavaju metabolizam i pomažu zdravom vare­nju. Po­jačani metabolizam dovodi do isko­riš­ćavanja zasićenih masti u ljudskom telu.

Kivi je bogat prebioticima. Pre­biotici su biljna vlakna koja podstiču rast dobrih bakterija koje su već prisutne u našim crevima. Probiotici u crevima pomažu u jačanju imunološkog sistema. Ove dobre bakterije se bore protiv loših bakterija i drugih slobodnih radikala. Ako je broj dob­rih bakterija veći od loših, što se često dešava, doći će do zdravstvenih problema. Kivi sa svojim prebioticima održava broj i dovodi do daljeg rasta dobrih bakterija ili probiotika.

Pročitajte više u 209. broju Magičnog bilja

Tagovi: