HRANA KOJA ME JE DIGLA IZ DEPRESIJE

by | 07.04.2021

Ana Kolar, blogerka iz Zagreba, otvoreno govori o svojoj desetogodišnjoj borbi sa iscrpljujućom bolešću i načinima na koje se spasavala

Ana Kolar jedna je od retkih ličnosti u regionu koja otvoreno govori o mnogim temama koje su na ovom podneblju još uvek tabu: o poremećenim odnosima u sopstvenoj porodici, o borbi sa depresijom, o pobačaju, o svemu o čemu svi ćutimo. Ona ne pristaje da ćuti i trpi.
– Sa zatvorenošću naših ljudi upoznala sam se dosta rano u životu, ali jedna epizoda mi je ostala u posebnom sećanju. Jedno veče provela sam u društvu Italijana, igrajući društvene igre i zabavljajući se, pa su me oni, bez povoda, pitali: ,Zašto ste vi tako hladni?, – seća se Ana Kolar na početku razgovora za Magično bilje i nastavlja:
– Iskreno, do tada nisam bila svesna da smo hladni i zatvoreni, ta osobina mi je uvek bila vezana za severne narode, ali sam znala da nismo topli i otvoreni kao, na primer, Italijani ili Španci. Mislim da je razloga za to mnogo, jedan je svakako ukorenjen strah koji nameće crkva, a zatim i vaspitanje (koji je najčešće opet prema crkvenim, odnosno verskim postulatima tradicionalno). Kod nas je stalno prisutan strah od Boga, crkve, od mišljenja drugih, od nas samih i sve da bismo bili zahvalni sa nekim minimumom. Kao, dobro je, moglo je i gore, zadovolji se s tim i tim – objašnjava naša sagovornica.

Pročitajte više u 189. broju Magičnog bilja