RTANJSKI ČAJ ŠTITI ASTMATIČARE

by | 10.11.2020

Beograđanin Ilija Travar živi u skladu sa svojim prezimenom na planini Rtanj

O čudesnim moćima planine Rtanj ispredaju se mnoge legende, ali je činjenica da ovde raste dvadeset i pet endemičnih biljaka, petnaest vrsta i deset podvrsta, a svakako najpoznatija lekovita biljka je rtanjski čaj (Satureja montana) koja je zakonom zaštićena. Rtanj je pravi izazov za travare, za one koji zagovaraju povratak prirodi i zdrav način života, za raznovrsne avanturiste kao i one koji veruju u isceliteljsku moć planine.

– Svi mi za nečim tragamo, tražimo svoje ‘mesto pod suncem’, pa sam i ja pre desetak godina odlučio da iz korena promenim način života i da siguran posao u državnoj administraciji zamenim za život u prirodi koju sam oduvek voleo – počeo je svoju životnu priču Beograđanin Ilija Travar, sadašnji stanovnik sela Vrmdža podno planine Rtanj i nastavio:

– Obišao sam celu jugoistočnu Srbiju, jer je tu priroda najočuvanija, a kada sam došao u Vrmdžu, odmah mi je bilo jasno da je to mesto koje sam tražio. Ovde naprosto sve buja, a lekovitog bilja i šumskih plodova ima na svakom koraku. U okolini ima preko četrdeset izvora čija se voda sliva u neobično, ovalno Vrmdžansko jezero bogato ribom. Videvši sve to, nisam se nimalo dvoumio i kupio sam imanje sa starom kućom napravljenom od tugle, najzdravijeg prirodnog materijala, koju sam praktično restaurirao i prilagodio svojim potrebama. Već pet godina tu živim i radim, zapravo, gajim isključivo organsko lekovito bilje, povrće i voće od kojih proizvodim prirodne sokove i različite začine.

Priču o travaru Iliji pročitajte u novom broju časopisa Magično bilje