KAKO DA BUDETE MRŠAVI, A IZUZETNO ZDRAVI

by | 10.06.2021

Dr Nikolaj Amosov, čuveni ukrajinski kardiolog, ostavio je u amanet važna nutricionistička pravila kojih treba da se pridržavamo

  

Nikolaj Mihajlovič Amosov (1913 – 2002) bio je izvanredan kardiolog, laureat Lenjinove nagrade, akademik Akademije nauka Ukrajine. Njegova glavna dela vezana su za hirurgiju, biološku i medicinsku kibernetiku.

Amosov je lekar koji je proučavao probleme dugog života i produžio sopstvenu radnu sposobnost dugi niz godina.

Punih četrdeset godina, doktora Nikolaja Amosova smatrali su neuhranjenim. Na ovu tvrdnju, ovako je reagovao: “Moj doručak je obilan i hranljiv: 300 grama svežeg povrća ili kupusa, dva krompira ili hleb i šolja kafe sa mlekom. Ručam u različito vreme. Jedem salatu, kao i ujutru, bez hleba, bez masti, sa minimumom mesa i šoljom kefira, čajem ili sokom.

Večera se obično sastoji od čaja sa šećerom sa zalogajem hleba, malo kobasice i sira. Jedem sezonsko voće. Generalno, uveče sam gotovo uvek sit i jedem veoma malo. Moja visina je 168 centimetara i variram u težini 52-55 kg.”

Dr Amosov je smatrao da digestivni kanal ima dva glavna neprijatelja: prekomernu prerađenu hranu i stres, odnosno hipotalamus i nadbubrežne žlezde, koji pružaju odgovor na stres. Mekan kašalj detoksikuje mišiće crevne flore i eventualno oslobađa enzime. Dugotrajan mentalni stres i neprijatne emocije mogu narušiti nervnu regulaciju želuca i debelog creva – dva organa koja su najviše povezana sa centralnim nervnim sistemom. Ovaj faktor je posebno izražen kod prekomerne ishrane visoko prerađenom hranom.

Šta uraditi u tom slučaju pročitajte u novom broju časopisa Magično bilje