SPAS OD ATEROSKLEROZE I TROMBOZE

by | 10.06.2021

Dr Snežana Pavlović, kardiolog-internistasa više od dvadeset i pet godina iskustva, savetuje koje biljke i na koji način treba da upotrebljavamo,  da bismo zaštitili zdravlje srca i krvnih sudova

 

Okruženi smo biljkama koje su naši saputnici i dobri prijatelji od davnina. Korisno je da se upoznamo sa tim našim strpljivim prijateljima i ponekad prihvatimo njihovu pomoć, pri čemu biljke mogu da pomognu u ranim stadijumima bolesti, ali kod ozbiljnih ili odmaklih oboljenja ne treba koristiti lečenje biljkama kao alternativnu terapiju – ističe na početku razgovora za Magično bilje dr Snežana Pavlović, specijalista interne medicine, supspecijalista kardiologije, sa više od dvadeset i pet godina iskustva u Kliničkom centru Srbije (u Službi urgentne kardiologije). Ova ugledna doktorka naglašava da je potrebno da smo dobro informisani o delovanju biljaka, mogućim neželjenim dejstvima ili interakciji sa nekim od lekova koje redovno koristimo, kao i da poštujemo ograničenja primene.

– Treba da koristimo samo biljke koje poznajemo (ako sami sakupljamo) ili biljke po preporuci fitoterapeuta. Biljke su pretežno pomoćna lekovita sredstva, i sa izuzetkom pojedinih, uglavnom možemo, uz konsultaciju, da ih koristimo u umerenim količinama – dodaje dr Pavlović.

Kod kojih kardioloških tegoba, po Vašem mišljenju, određene lekove možemo da zamenimo biljkama?

– Gotovo svaka grupa bolesti ima svog ‘lidera’ među biljem. Glog je svakako lider kod kardioloških bolesti (povišenog pritiska, srčane slabosti, aritmije, koronarne bolesti), ali sa glogom je potreban ozbiljan oprez. Glog usporava srčani rad, širi krvne sudove, povećava protok krvi kroz bubrege i na taj način utiče na eliminaciju tečnosti. S obzirom na način delovanja, potreban je oprez kod ljudi kojima slabije rade bubrezi (urin se slabije eliminiše i na taj način povećava se njegova koncentracija u krvi, a samim tim i rizik od ispoljavanja toksičnog delovanja – veoma spor srčani rad, aritmija). Koristi se cvet, plod i list gloga, ali po istom režimu kao i lek digitalis. Trudnice i dojilje ne treba da ga koriste i uvek je neophodno obavestiti svog lekara da koristite preparat gloga.

Pročitajte više u 191. Broju časopisa Magično bilje