Vratna spondiloza: Spas donosi jabukovo sirće, ricinusovo i susamovo ulje

by | 18.08.2024
Vratna spondiloza: Spas donosi jabukovo sirće, ricinusovo i susamovo ulje

Jeste li znali da vratna spondiloza muči više od 90 odsto osoba starijih od 60 godina? Pojedine prirodne metode mogu da ublaže bol u vratu. 

Vratna spondiloza, takođe poznata kao cervikalna spondiloza, je degenerativno stanje koje zahvata vratni (cervikalni) deo kičme. To je vrsta osteoartritisa koja se javlja kao rezultat starenja i trošenja zglobova i diskova u vratnoj kičmi. Kako se diskovi između pršljenova tanje i gube fleksibilnost, može doći do stvaranja koštanih izraslina (osteofita) i drugih promena u zglobovima.

Vratna spondiloza: Prirodne terapije za ublažavanje simptoma

Predugo ležanje (ili sedenje) u nepravilnom položaju znatno doprinosi nastanku i pogoršanju ovog problema. Jedan od glavnih simptoma spondiloze jeste bol u vratu i ramenima, koji se može proširiti na cele ruke. Bol se pojačava nakon dugog sedenja ili ležanja, kijanja, kašljanja i zabacivanja glave unazad.

Članak se nastavlja posle reklama

Vratna spondiloza: Kućni lekovi

Srećom, ima načina da se izborite s ovim bolnim stanjem, i to bez lekova.

Koristite obloge

Ako je bol jak, prvih 48 sati stavljajte na vrat hladne obloge svaka tri-četiri sata. Nakon toga, sledećih 48 sati stavljajte na vrat tople obloge dva-tri puta dnevno. Tople obloge podstiču cirkulaciju i uklanjaju ukočenost, dok one hladne suzbijaju upalu i otok.

Članak se nastavlja posle reklama

Masirajte vrat susamovim uljem

Zagrejte kašiku susamovog ulja i umasirajte to u vratni deo kičme. Masirajte pet do deset minuta. Zatim stavite na vrat toplu oblogu (možete natopiti peškir što toplijom vodom, a zatim ga ocediti). Ponavljajte to tri-četiri puta dnevno. Susamovo ulje koristi se jer ublažava simptome, tj. bol i ukočenost. Osim toga, izvlači toksine iz kostiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Pijte čaj od đumbira

Sipajte u šolju ključale vode kašičicu narendanog korena đumbira. Sklonite sa šporeta i ostavite to da odstoji poklopljeno 20 minuta. Zatim procedite i dodajte kašičicu meda. Pijte dva-tri puta dnevno po šolju. Ovaj napitak, ali bez meda, možete koristiti i za spravljanje toplih obloga. Đumbir se preporučuje u slučaju spondiloze jer sadrži gingerol, koji ima antiupalno dejstvo i ublažava bol.

Koristite jabukovo sirće

Natopite pamučnu krpu ili gazu jabukovim sirćetom i privijte je na vratni deo kičme. Ostavite to da deluje najmanje dva sata. Ponavljajte dvaput dnevno. Jabukovo sirće može biti od pomoći, jer kiselina koju sadrži suzbija upalu i otok.

Obloge od ricinusovog ulja

Nanesite na vratni deo kičme ricinusovo ulje i masirajte se kružnim pokretima desetak minuta. Zatim stavite na vrat toplu oblogu (možete natopiti peškir što toplijom vodom, a zatim ga ocediti). Držite oblogu 20 minuta. Ponavljajte to tri-četiri puta dnevno. Ricinusovo ulje sadrži ricinoleičnu kiselinu, koja ublažava bol i suzbija upalu.

Jedite orahe

Da biste se što pre izborili s vratnom spondilozom, trebaće vam omega-3 masne kiseline, jer one suzbijaju upalu i otok. Preporučuje se između 250 mg do 500 mg na dan. Što češće jedite namirnice bogate ovim kiselinama, poput oraha, lanenog semena, ribe i čija semenki.

Članak se nastavlja posle reklama

Svakodnevno izvodite sledeće vežbe

  • Istegnite vrat najpre napred, i to što više možete, tako da dotaknete početak grudne kosti. Zatim istežite vrat unazad. U svakom položaju ostanite pet sekundi. Ponovite to pet puta.
  • Istegnite vrat najpre na jednu, a zatim na drugu stranu, kao da hoćete uhom da dotaknete rame. Pritom ne smete podizati ramena. U svakom položaju ostanite pet sekundi. Ponovite to pet puta.
  • Okrećite glavu unazad, kao kad se osvrćete, i to najpre na jednu, a onda na drugu stranu. U svakom položaju ostanite pet sekundi. Ponovite to pet puta.
    Kružite lagano glavom po pet puta u jednu pa u drugu stranu.

PeopleImages / gettyimages.com