Ulje koje može da zaštititi od srčanog udara: Da li ga koristite u svojoj ishrani?

by | 09.07.2024
Ulje koje može da zaštititi od srčanog udara: Da li ga koristite u svojoj ishrani?

Zovu ga “tečnim zlatom” što ne treba da čudi jer donosi mnoge zdravstvene koristi i prema rečima stručnjaka može da zaštiti od srčanog udara i uopšte kardiovaskularnih tegoba.

Već decenijama znamo za mnoga svojstva maslinovog ulja, posebno kod hroničnih bolesti. Ali može li nas maslinovo ulje zaštititi od srčanog udara? To je pitanje koje ćemo danas postaviti – ostanite sa nama i saznajte!

Da li maslinovo ulje može zaštititi od srčanog udara?

Maslinovo ulje postaje sve važnije i sve više ljudi ga dodaje u svoju svakodnevnu ishranu. Ali koje su komponente koje ga čine tako zdravim i kako nam pomaže u prevenciji bolesti ili srčanog udara? Hajde da pogledamo.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je srčani udar i kako se dešava?

Moramo biti jasni da, među najčešćim uzrocima koji mogu dovesti do srčanog udara, postoje neki faktori koje možemo modifikovati ili kontrolisati. Ovo se uglavnom odnosi na način života. Neki od njih su sledeći:

  • Gojaznost
  • Dijabetes
  • Stacionarni način života
  • Pušenje
  • Arterijska hipertenzija
  • Promena lipida u krvi

Mnogi od ovih aspekata, kao što vidimo, povezani su sa neadekvatnom ishranom ili hranom niskog kvaliteta. Srećom, postoji mnogo drugih namirnica koje imaju velike koristi za naše zdravlje, kao što je slučaj sa maslinovim uljem.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako maslinovo ulje može zaštititi od srčanog udara?

Maslinovo ulje je proizvod sa mnogim antioksidativnim supstancama i vitaminima, uglavnom vitaminima E i C. Takođe je bogato i drugim prirodnim jedinjenjima kao što su karoteni i polifenoli. To su antioksidativna jedinjenja koja pomažu u sprečavanju pojave mnogih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Kao što znamo, neke supstance imaju antiinflamatorna i antitrombotička svojstva, kao što je slučaj sa polifenolima. Kada se konzumiraju u adekvatnim količinama, polifenoli pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Neke od ovih bolesti su, na primer, arterijska hipertenzija i infarkt miokarda.

Ova jedinjenja imaju zaštitno dejstvo jer imaju sposobnost da očiste višak masti iz krvi. Tako sprečavaju stvaranje plakova ateroma. Ako se to dogodi, arterije se začepe i srce će morati da pumpa mnogo jače da bi krv progurala kroz ovaj uski prostor. Kada postoji blokada, srčani udar može biti neizbežan. I zato nas maslinovo ulje može zaštititi od srčanog udara.

Dobre masti

Ovo ulje je takođe bogato oleinskom kiselinom (omega-9). Za razliku od omega-3 i omega-6 masnih kiselina, omega-9 masna kiselina nisu esencijalne, što znači da telo može da ih proizvodi samo. Međutim, konzumacija hrane bogate omega-9 masnim kiselinama može doneti razne zdravstvene koristi. Omega-9 je vrsta mononezasićene masti koja smanjuje nivoe LDL holesterola u krvi i, zauzvrat, povećava HDL holesterol. Ovo je još jedna prednost koja ovu hranu pretvara u tečno zlato.

Osim toga, ove masne kiseline ima u mozgu u izobilju i neuronima je potrebna da komuniciraju jedni sa drugima. Svakodnevni unos maslinovog ulja pomaže da zaštitimo kardiovaskularno zdravlje zahvaljujući svojim antioksidativnim komponentama i vrsti masti.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako štiti od drugih problema?

Kao što smo rekli, maslinovo ulje ima mnoge zdravstvene prednosti za srce i cirkulatorni sistem, ali ovo nisu jedine. Takođe ima važnu zaštitnu funkciju u mozgu. Omega-9 masna kiselina je veoma bogata u mozgu i neuronima je potrebna da komuniciraju jedni sa drugima.

Da li neko drugo ulje ima ova svojstva?

Odgovor je ne. Na ovo treba obratiti pažnju jer na tržištu postoji mnogo vrsta ulja. Međutim, ekstra devičansko maslinovo ulje je ono koje ima najbolja svojstvajer sadrži lekovite  komponente u velikim količinama. Međutim, to se ne dešava u maslinovom ulju koje je pomešano sa drugim proizvodom ili u rafinisanom maslinovom ulju.
Pored toga, ključno je da profesionalci uvek preporučuju da se konzumira sirovo i da se ne koristi u kuvanju. Ovo je da se izbegne oštećenje njegovih komponenti.

Članak se nastavlja posle reklama

e-anjei / gettyimages.com