Biljna pasta od 3 sastojka koja vam može pomoći da ojačate imunitet

by | 05.07.2024
Biljna pasta od 3 sastojka koja vam može pomoći da ojačate imunitet

Ova biljna pasta je laka za izradu, a donosi mnoge benefite za organizam. Koristi se med i bilje koji su poznati po svojim svojstvima za jačanje imuniteta.

U ajurvedskoj medicini postoji toliko jednostavnih biljnih recepata koji pomažu u očuvanju zdravlja. Naravno, za dobar imunitet potrebno je i voditi zdrav način života, a to se odnosi na zdravu ishranu, dovoljno sna i fizičke aktivnosti.

Jednostavna biljna pasta za jačanje imuniteta

Imunitet je naš odbrambeni mehanizam. Zato mu je važno pomoći i ojačati ga s vremena na vreme, naročito tokom stresnog perioda ili kada vladaju neki sezonski virusi. U tome može da pomogne i pojedino bilje.

Članak se nastavlja posle reklama

Bilje za jačanje imuniteta

Poznato je da su ajurvedski lekovi uglavnom bezbedni za upotrebu i mogu pružiti olakšanje od nekoliko zdravstvenih problema. Tri sastojka koja se koriste za pravljenje ove paste su prepuna zdravih vitamina i minerala. Njihovo kombinovanje povećava prednosti biljne mešavine.

Kari listovi

Listovi karija su prepuni hranljivih materija kao što su fosfor, magnezijum, bakar, vitamin A, B, C i B2. Takođe sadrže karbazol alkaloide, koji je poznat po svojim antidijabetičkim, antikancerogenim, antibakterijskim, antinociceptivnim i antioksidativnim svojstvima. Može zaštititi telo od stranih patogena i smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i problema sa kožom. Listovi karija su takođe dobri za vaš probavni sistem i pomažu u lakom pražnjenju creva.

Članak se nastavlja posle reklama

Tulsi

Listovi tulsija (sveti bosiljak) deluju kao prirodni pojačivač imuniteta i pomažu u sprečavanju infekcija. Njegova antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva mogu se boriti protiv stranih patogena i sprečiti respiratorne infekcije. Ekstrakt biljnog lišća povećava broj T-ćelija i aktivnost prirodnih ćelija ubica, što može podržati vaše unutrašnje zdravlje.

Članak se nastavlja posle reklama

Med

Med je stari lek za kašalj i prehladu. Studije sugerišu je ova slatka smesa bogata antioksidansima, antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, može da umiri upalu grla, ublaži iritaciju i pomogne u razbijanju sluzi. Prema najnovijoj studiji, med je efikasna alternativa antibioticima i drugim lekovima bez recepta za lečenje blagih respiratornih tegoba.

​Kako biljna pasta za jačanje imuniteta?

Uzmite 10 listova karija i 10 listova tulsija i sameljite u mlinu za kafu. Dodajte kašiku meda i napravite pastu. Konzumira se svako jutro, pola sata pre doručka po jedna kašičica paste uz čašu vode. Tretman traje nedelju dana.

morisfoto / gettyimages.com