Hrana protiv psorijaze: 6 najboljih antiinflamatornih namirnica

by | 05.07.2024
Hrana protiv psorijaze: 6 najboljih antiinflamatornih namirnica

Ovo hronično stanje povezano sa imunološkim sistemom. Hrana može da pomogne u borbi protiv psorijaze, odnosno smanjenju simptoma. Ovo su namirnice koje se preporučuju.

Psorijaza se smatra „prekomernim imunološkim odgovorom. Kao rezultat preterane reakcije imunog odgovora, ćelije kože počinju da rastu izuzetno brzo, 10 do 20 puta brže od normalnog. Dok ćelije kože obično imaju stopu obrtanja od 28 do 40 dana, kod psorijaze se ta stopa ubrzava na svaka dva do tri dana, što dovodi do gomilanja prekomernih slojeva kože koji se vide kod ovog stanja.

Hrana protiv psorijaze

Pošto je psorijaza zapaljen proces, trebalo bi da pokušate da uključite što više antiinflamatornih namirnica u svoju ishranu. Slede antiinflamatorni izbori koji mogu pomoći kod stanja povezanih sa imunitetom, kao što je psorijaza.

Hrana protiv psorijaze: Voće i povrće

Cilj je da jedete širok izbor voća i povrć. Što je šarenije, to imaju više antiinflamatornih svojstava. To je zbog biljnih jedinjenja zvanih fitohemikalije, koje se bore protiv upale. Ove namirnice su: celer, praziluk, luk, beli luk i čičoke.

Hrana bogata antioksidansima

Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, koji mogu uzrokovati oštećenje ćelija i mogu dovesti do povećanog rizika od određenih zdravstvenih stanja. A pokazalo se da hrana bogata antioksidansima igra ulogu u pomaganju da se preokrenu neki od efekata upale u telu. Najbolja hrana bogata antioksidansima: bobičasto voće, grožđe, zeleniš, brokoli, kelj, agrumi i crna čokolada.

Namirnice bogate probioticima

Probiotici, koji su dobre za vas bakterije koje se nalaze u crevima, mogu pomoći u negovanju zdravog mikrobioma. I, zdravlje creva može uticati na vašu kožu. Dodavanje probiotika u ishranu nije veliki izazov – jogurt je bogat probioticima, kao i fermentisana hrana kao što su kiseli kupus i kombuha. Takođe možete uzimati probiotike kao suplemente.

Kurkuma

Kurkuma, začin živopisne nijanse, može biti od pomoći kod upalnih bolesti, kao što je psorijaza. Kurkumin, jedinjenje koje se nalazi u kurkumi pomoći da se isključi zapaljenje na ćelijskom i imunološkom nivou. Kurkumu možete koristiti kao začin, uzimati je kao dodatak ili je primeniti kao kremu za lokalnu upotrebu.

 Voda

Adekvatan unos tečnosti je važan za održavanje hidratacije kože. Hidrataciju treba da dobijete iz obične vode, a ne iz bilo koje vrste zaslađenih napitaka.

Masna riba

U borbi protiv sporijaze mogu da pomogne hrana sa omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju upale. Jedan sjajan izvor omega-3 masnih kiselina su masne ribe — kao što su losos, skuša, tunjevina i haringa. Ali,  riba nije jedini izvor omega-3. Dodajte u svoju ishranu: avokado, lan, orašaste plodove i semenke, koji su bogati antiinflamatornim omega-3 biljnim mastima.

Na kraju, važno je zapamtiti da ne postoji dijeta koja odgovara svima za bilo koje zdravstveno stanje. Ali donošenje izbora koji mogu pomoći u smanjenju upale u telu i jedenje manje visoko obrađene hrane može biti od pomoći kako za svakoga ko ima upalna stanja kože, tako i za opšte zdravlje.

Zb89V / gettyimages.com