Žene koje prate mediteransku ishranu žive duže, otkrivaju naučnici

by | 10.06.2024
Žene koje prate mediteransku ishranu žive duže, otkrivaju naučnici

Velika studija pokazuje da žene koje praktikuju mediteransku dijetu imaju manji rizikza kardiovaskularne bolesti, a takođe i biološke pokretače boljeg zdravlja.

U studiji koja je pratila više od 25.000 američkih žena do 25 godina, istraživači iz Brigham and Vomen’s Hospital povezane sa Harvardom otkrili su da su učesnici koji su pažljivo pratili mediteransku ishranu imali do 23 posto manji rizik od smrtnosti od svih uzroka, uz koristi i za rak i za kardiovaskularno zdravlje. Istraživači su pronašli dokaze o biološkim promenama koje mogu pomoći da se objasne povećanje dugovečnosti. Rezultati su objavljeni u JAMA.

Žene koje praktikuju mediteransku dijetu žive duže

Za žene koje žele da žive duže, naša studija kaže da pazite na ishranu. Praćenje mediteranskog obrasca ishrane moglo bi da dovede do smanjenja rizika od smrti za otprilike jednu četvrtinu tokom više od 25 godina, uz korist i za rak i za kardiovaskularnu smrtnost, što su glavni uzroci smrti kod žena i muškaraca u SAD i širom sveta.

Zašto je važno pratiti mediteransku ishranu?

Mediteranska ishrana je bogata biljkama (orašasti plodovi, semenke, voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke). Glavna mast je maslinovo ulje, obično ekstra devičansko. Režim uključuje umeren unos ribe, živine, mlečnih proizvoda, jaja i alkohola i retku konzumaciju mesa, slatkiša i prerađene hrane.

Autori trenutne studije istražili su dugoročnu korist pridržavanja mediteranske dijete u populaciji SAD koja je regrutovana kao deo studije o zdravlju žena i osvetlili biološke mehanizme koji mogu objasniti zdravstvene prednosti ishrane. Istraživači su procenili panel od približno 40 biomarkera koji predstavljaju različite biološke puteve i kliničke faktore rizika.

Dijeta koja smanjuje upale

Najvažniji su biomarkeri metabolizma i upale, a zatim slede lipoproteini bogati trigliceridima, adipoznost i insulinska rezistencija.

Ovo istraživanje pruža značajan uvid u javno zdravlje: čak i skromne promene u utvrđenim faktorima rizika za metaboličke bolesti – posebno one povezane sa metabolitima malih molekula, upalom, lipoproteinima bogatim trigliceridima, gojaznošću i insulinskom rezistencijom. To može doneti značajne dugoročne koristi od prateći mediteransku ishranu.

Studija se oslanjala na upitnike o učestalosti hrane i druge mere koje su sami prijavili, kao što su visina, težina i krvni pritisak. Ali prednosti studije uključuju njen veliki obim i dug period praćenja.

Autori takođe primećuju da kako je koncept mediteranske ishrane postao popularan, ishrana je prilagođena različitim zemljama i kulturama. Zdravstvene prednosti mediteranske ishrane su prepoznate od strane medicinskih stručnjaka, a ova studija nudi uvid u to zašto dijeta može biti toliko korisna.

YelenaYemchuk / gettyimages.com