Da li ste čuli za crveni i zeleni propolis? Otkrijte njihove jedinstvene lekovite moći

by | 10.06.2024
Da li ste čuli za crveni i zeleni propolis? Otrkijte njihove jedinstvene lekovite moći.

Postoji nekoliko vrsta propolisa u zavisnosti od njegovog geografskog porekla. Najpoznatiji u Evropi je smeđi propolis, ali da li znate da postoje crveni i zeleni propolis. Evo kako utiču na zdravlje.

Na boju propolisa utiče sadržaj flavonoida. To su supstance prisutne u biljkama koje su posebno odgovorne za njihovu boju. Dakle, u zavisnosti od biljaka koje se koriste, propolis će biti drugačiji, kako po boji, tako i pre svega po svojstvima… Upoznaćemo vas sa crvenim i zelenim propolisom.

Šta su crveni i zeleni propolis?

Upoznaćemo vas sa ovim jedinstvenim lekovitim pčelinjim proizvoda koja su naučno potvrđena. U Brazilu je berba ovog propolisa drugačija, što omogućava dobijanje sirovog proizvoda odličnog kvaliteta. Da bi se to uradilo, na stranu košnice se postavlja providni film u okviru.

Ovaj film propušta svetlost i daje pčelama utisak da je to još jedan ulaz u košnicu. Zbog toga pčela smatra da je veoma važno zatvoriti ovaj „ulaz“ koji bi mogao da propusti grabljivce i zato će prekriti film propolisom. Kada se ovaj film napuni, ostaje samo da se povrati okvir iz kojeg se propolis može ukloniti rukom.

Na kraju, propolis će biti u dva oblika: trake i sitni komadići. Trake propolisa se prodaju takve kakve jesu, za žvakanje, dok će se mali komadi koristiti za pravljenje ekstrakta propolisa.

Crveni propolis se proizvodi duž obala severoistoka Brazila, u predelima mangrova. Zaista, ovaj propolis se dobija iz mangrova drveća po imenu Dalbergia Escastaphillum, tropskog drveća sa dugim korenima pronađenim u mangrovima, koji pripadaju porodici Fabaceae.

Larve buba prave rupe u stabljikama ovih stabala, kroz koje se izlučuju supstance – crveni smolasti eksudati, otuda i boja propolisa. Ovaj propolis ima veću antimikrobnu aktivnost od smeđeg propolisa. Neki čak kažu da je to moćni Propolis.

Čemu služi zeleni propolis?

Pre svega, zeleni propolis je moćni antioksidans. Koncentrovaniji u polifenolima od svojih sestara, zeleni propolis pomaže u smanjenju starenja kože i zaštiti epidermisa od UV zraka i okoline.

Kafeinska kiselina i artepilin C sadržani u zelenom propolisu imaju veoma dobar antioksidativni efekat, koji pomaže u sprečavanju peroksidacije lipida, promovišući zaštitu jetre ali i bubrega tokom teških tretmana.

Zahvaljujući visokom sadržaju artepilina C i kafeinske kiseline, zeleni propolis pomaže u prevenciji i usporavanju raka. Pored toga, veoma je efikasan protiv neželjenih efekata hemoterapije. Stoga pruža veoma dobru podršku za tretmane protiv raka. Osim toga, zeleni propolis je veoma dobar imuni stimulans, posebno zahvaljujući artepilinu C koji omogućava aktivaciju makrofaga i limfocita uz povećanje njihovog broja.

Prema istraživanjima, zeleni propolis bi bio veoma efikasan kod čireva na gastrointestinalnom traktu. Preporučuje se za lečenje peptičkog ulkusa u mnogim prirodnim medicinskim ustanovama u Brazilu. Takođe se smatra da je zeleni propolis efikasan protiv ćelavosti.

Lekovita svojstva crvenog propolisa

Flavonoidi su takođe odlični antivirusni lekovi koji inhibiraju dejstvo enzima koji bi trebalo da aktivira viruse. Oni tada lepo ostaju u svojoj kapsuli i ne napadaju ćelije. Zato crveni propolis ima moćno antivirusno dejstvo.

Takođe, poznat je i po antimikrobnom dejstvu: benzofenoni i naftohinoni sadržani u ovom propolisu daju mu veoma dobra svojstva inhibicije kariogenih bakterija (odgovornih za karijes) i antibakterijska svojstva. Crveni propolis ima antibakterijska svojstva bolja od antibiotika.

Crveni propolis stimuliše imuni sistem povećanjem broja limfocita. Zahvaljujući svom antioksidativnom delovanju, propolis pomaže u zaštiti jetre od alkohola, lekova i hemoterapije, ograničavajući slobodne radikale.

Da li ste znali da je crveni propolis sličan estrogenu? Naime, crveni propolis ima veliki procenat izoflavona kao što su formononetin i biohanin A, koji su fitoestrogeni, koji veoma podsećaju na životinjske estrogene. Crveni propolis bi tada delovao na probleme u menopauzi kao što su talasi vrućine, suvoća vagine ili čak osteoporoza. Formononetin se posebno bori protiv demineralizacije kostiju.

darios44 / gettyimages.com