Da li krvna grupa može uticati na rizik od moždanog udara? Evo šta kažu naučnici

by | 26.03.2024
Da li krvna grupa može uticati na rizik od moždanog udara? Evo šta kažu naučnici

Nedavna istraživanja su došla do zanimljivih otkrića – krvna grupa može da utiče na faktor rizika od određenih zdravstvenih tegoba. Dakle, saznajte koje osobe spadaju u rizičnu kategoriju.

 

Nedavna istraživanja sugerišu da krvna grupa može imati ulogu u određivanju rizika od određene vrste moždanog udara. Ova analiza, zasnovana na sveobuhvatnom pregledu postojećih studija, baca svetlo na to kako krvna grupa može uticati na zdravstvene ishode.

Krvna grupa i faktori rizika za moždani udar

Meta-analiza 48 studija, koja je uključivala preko 16.700 pacijenata sa moždanim udarom i skoro 600.000 zdravih osoba, ispitala je genetske veze između krvne grupe i ishemijskog moždanog udara – vrste moždanog udara uzrokovanog blokadom krvnog suda koji snabdeva krv u mozgu.

Pojedinci sa krvnom grupom „A“ mogu se suočiti sa većim rizikom da dožive moždani udar pre 60. godine života u poređenju sa onima sa drugim krvnim grupama. Ovaj nalaz sugeriše da genetski faktori povezani sa krvnom grupom mogu predisponirati određene pojedince na povećan rizik od moždanog udara u mlađoj dobi.

Krvna grupa O

Čini se da osobe sa krvnom grupom O imaju manju verovatnoću ranog početka moždanog udara, prema meta-analizi. Ovo zapažanje naglašava potencijalnu zaštitnu ulogu krvne grupe O protiv ishemijskog moždanog udara, posebno kod mlađih odraslih osoba.

Iako je povećani rizik povezan sa krvnom grupom A skroman, to podstiče dalje istraživanje genetskih determinanti moždanog udara. Razumevanje osnovnih mehanizama moglo bi dovesti do ciljanijih strategija prevencije i lečenja za pojedince sa većim rizikom.

Istraživači naglašavaju da iako krvna grupa može da igra ulogu, drugi faktori rizika kao što su hipertenzija i pušenje ostaju značajniji faktori rizika od moždanog udara. Stoga bi rešavanje ovih faktora rizika koji se mogu promeniti trebalo da bude prioritet u naporima za prevenciju moždanog udara.

Mogući mehanizmi

Studija sugeriše da faktori zgrušavanja krvi mogu biti osnova veze između krvne grupe A i rizika od moždanog udara, naglašavajući važnost daljih istraživanja u ovoj oblasti. Razumevanje načina na koji procesi zgrušavanja krvi reaguju na genetske faktore moglo bi pružiti vredan uvid u patogenezu ishemijskog moždanog udara.

Takođe se sugeriše da postoji veza između krvne grupe i rizika od razvoja drugih zdravstvenih stanja, kao što su koronarna bolest srca i rak želuca. Ovo ukazuje da krvna grupa može poslužiti kao marker za šire zdravstvene rizike osim moždanog udara.

Dok studija pruža dragocene uvide, istraživači pozivaju na raznovrsnije učešće u budućim studijama kako bi se uhvatio širi spektar genetskih varijanti. Uključivanje pojedinaca različitog etničkog porekla moglo bi pomoći u otkrivanju dodatnih genetskih faktora koji utiču na rizik od moždanog udara.

Pojedinci se ohrabruju da se usredsrede na faktore rizika koji se mogu promeniti kao što su održavanje zdravog načina života, uključujući uravnoteženu ishranu, redovnu vežbu i upravljanje hroničnim stanjima poput dijabetesa i hipertenzije. Ove modifikacije načina života mogu značajno smanjiti rizik od moždanog udara i unaprediti opšte blagostanje.

humonia / gettyimages.com