NAJBOLJI I NAJGORI ČAJ ZA VAŠU KRVNU GRUPU

by | 10.05.2022
najbolji-i-najgori-caj-za-vasu-krvnu-grupu_najbolji-i-najgori-caj-za-vasu-krvnu-grupu.png

Grupi O odgovara hmelj, grupi A jasmin

Sadržaj članka

Upotreba lekovitog bilja po krvnim grupama pre svega je korisna dopuna u prevenciji ili kao dodatak klasičnim terapijama. Kao što postoji lekovito bilje koje odgovara određenoj krvnoj grupi, tako postoji i bilje koje i pored sve lekovitosti ne treba da bude primarno ili ga čak ne treba koristiti.

 

Krvna grupa O

Osobe koje imaju nultu krvnu grupu trebalo bi da izbegavaju mleko, mahunarke i gluten. Iako se dobro nose sa stresom, muči ih želudačna kiselina. Čajevi koji se preporučuju osobama s nultom krvnom grupom su đumbir, žen-šen, zeleni čaj i čaj od mate, koji je poznata zamena za kafu. Idealan izbor čajeva je mešavina zelenog čaja, žen-šena i đumbira, a umesto kafe, čaj od mate ili čist japanski zeleni čaj.

Odgovaraju im i: Peršun, hmelj, kora bresta, list duda, cvet lipe, maslačak, vidovčica, mišjakinja, pitoma nana, šipurak.

Izbegavati: Aloju, kantarion, list jagode, podbel, kukuruznu svilu, list sene, rusomaču, veliki čičak.

 

Krvna grupa A

 To su jako emotivne i analitičke osobe, izrazito sklone stresu, zbog čega imaju trajno visoke vrednosti kortizola, hormona stresa. Iako im kafa ne smeta, potrebu za pretežno biljnom hranom, meditacijom i jogom upotpuniće svakodnevnim ispijanjem prikladnog čaja. Čajevi za ljude s krvnom grupom A su čaj od čistog cveta jasmina, kao i mešavina hajdučke trave, nevena i majčine dušice.

Odgovaraju im i: Veliki čičak, beli glog, kora bresta, šipurak, đumbir, aloa, kantarion.

Izbegavati: Kukuruznu svilu, crvenu detelinu, kiselicu, rabarbaru.

 

Krvna grupa B

 Osobe sa krvnom grupom B najčešće imaju spor metabolizam, sklone su autoimunim bolestima, debljanju, letargiji, hroničnom umoru i neurednom snu. Imaju otporan probavni sistem, ali slabu odbranu od bakterija, u prvom redu ešerihije koli. Trebalo bi da pijete mlad zeleni čaj ili mešavinu od zove, žalfije i melise.

Odgovaraju im i: List maline, peršun, sladić, pitoma nana, zova, list breze, kora bresta, kantarion, maslačak, vidovčica, hajdučka trava, timijan, majčina dušica, veliki čičak i žuta kiselica.

Izbegavati: Crvenu detelinu, list kajsije, lipov cvet, podbel, rusomaču, divizmu.

 

Krvna grupa AB

 Pripadnici ove krvne grupe su intuitivni i nisu skloni stresu. Trebalo bi da konzumiraju posebne vrste zelenog čaja, nanu, božur, sandalovinu i napitke od pirinča.

Idealan izbor čajeva za njih je prirodan žuti čaj, mešavina vrhunskog zelenog čaja i nane. Za muškarce sa krvnom grupom AB posebno se preporučuje mešavina koprive, nane, katuabe i roibosa.

Odgovaraju im i: Beli glog, čičak, đumbir, list jagode, kamilica, šipurak, sladić.

Izbegavati: Aloju, crvenu detelinu, divizmu, lipov cvet, senu, rusomaču, kukuruznu svilu, hmelj.