LIČNA PRIČA: NIJE MI PROBLEM DA KAŽEM DA ME BOLI DUŠA

by | 09.05.2022

Elena Dudok uspela je da smrša dvadeset kilograma koji su joj se nagomilali kao posledica depresije i traženja utehe u hrani. Danas je nova osoba

 

 

Elena Dudok je jedna od retkih koja svoju ličnu borbu hrabro, bez ulepšavanja, iznosi javno.

Kako ste uspeli da prevaziđete barijere i strahove i progovorite o svom problemu?

– Oduvek sam bila otvorena osoba. I kao što mi ne bi bio problem da spomenem da me boli zub, tako mi nije problem da kažem da me boli duša. Pisanjem o svojoj borbi sa depresijom i anksioznošću, osim što drugima dajem do znanja da nisu sami, pomažem i sebi.

Kada ste počeli da patite od depresije?

– Prvi put sam dobila dijagnozu depresije sa osamnaest godina.

Elena Dudok uspela je da smrša dvadeset kilograma

Na koji način se depresija ispoljavala sa godinama? 

– Najgori period je bio krajem srednje škole. Imala sam često suicidne misli i bila sam samodestruktivna. Do poboljšanja je uvek dolazilo kada sam pratila terapiju psihijatra i bila fizički aktivna.

Kažete da i anksioznost neretko upravlja Vašim životom. Na koji način? 

– Anksioznost je preuzela veliki deo mog života, onemogućava me da se krećem među ljudima. Imam prepisane lekove koje pijem kada je anksioznost neizdrživa, kada sam previše uznemirena, ali pored lekova i u ovom slučaju fizička aktivnost mi najviše pomaže. Posle svakog treninga, težinskog ili jednostavne šetnje u prirodi, osećam se mnogo smirenije.

Koliko dugo ste patili od gojaznosti? Kako ste se tada hranili?

– Oduvek sam bila krupnije dete u odnosu na vršnjake, ali do početka srednje škole ne bih rekla da sam bila gojazna. Bila sam zbog toga žrtva vršnjačkog nasilja i često su me zvali ,debelom,, a da zapravo uopšte nisam bila gojazna. To je izazvalo traumu, pa sam takva onda i postala.

Uvek sam tražila utehu u hrani, tako je i došlo do gojaznosti. Premalo fizičke aktivnosti, a previše kalorija. Najveći greh su mi slatkiši, njih i danas mogu da pojedem u velikim količinama. Naravno, trudim se da ih izbegavam.

Koja je bila prelomna tačka, kada ste rekli “Dosta”?

– Kada sam završila srednju školu i pauzirala sa fakultetom, imala sam previše slobodnog vremena. To vreme počela sam da ispunjavam fizičkom aktivnošću, spremanjem zdrave hrane i vođenjem bloga na Instagramu.

Od vage sam uvek bežala jer bi me brojka previše razočarala, a nisam bila spremna na promenu. Kada sam dostigla preko 120 kilograma, početkom 2021, rešila sam da se promenim.

 Da li možete, recimo, da nam date jelovnik za dva dana?

– Vodim se brojanjem kalorija, izbalansiranom ishranom bez dijeta i restrikcija, ,pametno, biram hranu ali ponekad dopustim sebi i poneku ,nezdravu, poslasticu.

Imajte u vidu da nisam nutricionista, pa je moj jelovnik možda amaterski, ali je moj izbor. Doručkujem uglavnom ovsenu kašu, ili jaja, mlad sir, uz salatu i krekere ,Wasa,.

Za ručak najviše volim čorbu od belog mesa i povrća ili belo meso u kremu za kuvanje od soje, sa pirinčem uz salatu. Piletinu često zamenim i tofuom, kojim sam odnedavno oduševljena.

Večeram nekad imitaciju salate Cezar – umesto belog mesa stavim tunjevinu. Ili nešto jednostavno, poput proje, muslija.

Takođe imam i užine koje su uglavnom voćne ili neki voćni šejk.

Koliko ste uspeli da smršate?

– Smršala sam dvsadeset kilograma.

– Oduvek sam utehu tražila u hrani, tako da kada mi “padne” raspoloženje i moja ishrana se promeni na gore. To je moj najveći izazov.

Da li ste promenom ishrane regulisali insulinsku rezistenciju i PCOS?

– Jesam, dugo nisam imala redovne cikluse. Čim sam smršala prvih deset kilograma, uz redovne treninge i izbalansiranu ishranu ciklusi su postali redovni.

Šta mislite da je ključ Vašeg uspeha? Šta sebi govorite kada zapadnete u krizu?

– Mislim da je ključ mog uspeha, koji još nije konačan jer sam tek na pola puta, to što sam iskrena prema sebi. Ne zavaravam se da sam jela kako treba ukoliko nisam, ne očekujem promenu preko noći, strpljiva sam i spremna da učim o ishrani i o treninzima da bih još više napredovala.

Kada imam krize trudim se da ih kažem nekome ili zapišem, to mi pomaže da se lakše nosim sa njima.

Šta Vam je donelo mršavljenje pored gubitka kilograma?

– Pored gubitka kilograma, najsrećnija sam što mogu da hodam i razgovaram istovremeno, da ne gubim dah, imam samopouzdanja i osećam se ispunjeno jer radim nešto za sebe.