ČETIRI VEČERNJA OBROKA ZA BOLJE RASPOLOŽENJE

by | 10.05.2022

 Koje namirnice obećavaju slatke snove i opuštajuća jutra?

 

Iako zaista ne postoji nijedan obrok koji možete da jedete noću i probudite se u dobrom raspoloženju, dijetetičarke Stejsi Hasing i Džesika Bikom, autorke knjige „The Real Food Table“, tvrde da konzumiranje određenih namirnica neposredno pre spavanja može i te kako uticati na vas. To se dešava jer određena hrana sadrži širok spektar hranljivih materija koje pomažu u poboljšanju sna, kao i poboljšanju raspoloženja.

Međutim, objašnjavaju, između ostalog, da celokupna ishrana koju sledimo treba da se zasniva na takvim sastojcima, kako bismo obezbedili dobrobit u našem telu.

Večernji obroci koji će vam podići raspoloženje

1. Orasi

Orašasti plodovi i semenke su bogati izvori triptofana, aminokiseline koju telo koristi za proizvodnju hormona serotonina koji podiže raspoloženje. Bademi, indijski orah, pistaći, lešnici, semenke suncokreta i bundeve unose dovoljno zdravih masti i vlakana u naše obroke, bez nepotrebnih kalorija.

2. Fermentisana hrana

U ovu kategoriju spada jogurt, koji pored korisnih svojstava koje pruža probavnom sistemu, deluje i na mozak. Jogurt, kefir i kombuha su namirnice koje sadrže probiotike, koji zauzvrat podržavaju zdrav mikrobiom creva, čime se povećava proizvodnja serotonina, kažu stručnjaci.

3. Tamna čokolada

Sama čokolada je u stanju da nam podiže raspoloženje, zbog svog divnog ukusa. Ali osim toga, crna čokolada sadrži niz korisnih jedinjenja, kao što su kofein, teobromin, flavonoidi, koji značajno poboljšavaju kvalitet sna i predviđaju prijatna jutra. Uživajte u malo tamne čokolade pre spavanja, bilo običnoj ili u laganom čokoladnom desertu.

4. Bobice

Bobičasto voće sadrži visok nivo fitokemikalija koje mogu da smanje oksidativni stres u telu. Pokazalo se da antocijanini, jedinjenja koja su odgovorna za tamnoplavo-ljubičastu boju bobica, smanjuju rizik od depresije. Za više uživanja u bobičasto voće dodajte malo šlaga ili sirupa od tamne čokolade.