Ovo tradicionalno korejsko jelo pomaže u ublažavanju simptoma menopauze

by | 10.05.2024
Ovo tradicionalno korejsko jelo pomaže u ublažavanju simptoma menopauze

U nedavnoj studiji istraživači upoređuju efikasnost između tradicionalnog korejskog jela doenjang u ublažavanju simptoma menopauze poput valunga, nesanice i prekomernog znojenja. 

Menopauza dovodi do hormonalnih promena koje mogu izazvati psihološke i fizičke simptome kao što su valunge, poremećaji spavanja, nesanica, znojenje, atrofija genitourinarnog sistema i anksioznost. Simptomi menopauze se često leče hormonskom supstitucionom terapijom, prvenstveno progesteronom i estrogenom.

Korejsko jelo ublažava simptome menopauze

Konzumacija soje, posebno u azijskim zemljama, povezana je sa nižim stopama simptoma menopauze, čime se nudi prirodna zamena za HNL kada može biti kontraindikovana ili na drugi način nepoželjna zbog mogućih neželjenih efekata kao što su rak dojke ili kardiovaskularne bolesti.

Doenjang, oblik sojine paste koji se konzumira u Koreji, bogat je antioksidansima i fermentisan je korisnim mikroorganizmima kao što su Bacillus subtilis, Aspergillus orizae, Rhizopus i Mucor. Ranije je Doenjang identifikovan kao potencijalno rešenje za ublažavanje simptoma menopauze; međutim, potrebna je pažljiva evaluacija da bi se identifikovale formulacije koje mogu biti najefikasnije za ovu svrhu.

Korejsko jelo doenjang: Benefiti za zdravlje

U ovoj studiji, istraživači su sproveli osmonedeljno randomizovano i dvostruko slepo kliničko ispitivanje koje je uključivalo žene u postmenopauzi sa menopauzalnim sindromom.

Kupermanov indeks je široko prihvaćen dijagnostički alat za menopauzalni sindrom koji meri širok spektar vazomotornih, urinarnih, psihoneuroloških, motornih, digestivnih i sistemskih simptoma. Rezultati ispod 20 ukazuju na blage simptome, dok oni između 20 i 40 označavaju umerenu težinu. Ocene koje prelaze 40 ukazuju na ozbiljne simptome, a ocene od 60 ili više označavaju posebno tešku manifestaciju sindroma.

Učesnici su primili doenjang suplementaciju u tri oblika, uključujući tradicionalni doenjang (HDC), korisni mikroorganizam sa niskim sadržajem tradicionalni doenjang (LDC) i komercijalno dostupan doenjang (CD).

Rezultati ispitivanja

Usklađenost sa lekovima, vitalni znaci i neželjeni efekti su procenjeni nakon četiri nedelje suplementacije. Istraživači su prikupili mere ublažavanja menopauzalnog sindroma, uključujući Kupermanov indeks, na početku i na kraju ispitivanja, zajedno sa rezultatima analize bioelektrične impedanse (BIA), težinom, profilima lipida, serumskim krvnim markerima i inflamatornim markerima.

Ukupno 56 osoba je bilo uključeno u studiju i primilo je HDC, LDC ili CD, od kojih niko nije prijavio bilo kakve neželjene događaje. Antropometrijski parametri, uključujući starost, težinu i indeks telesne mase (BMI), nisu se značajno razlikovali među učesnicima studije.

Rezultati Kupermanovog indeksa značajno su se smanjili u svim grupama nakon primene doenjanga, uz poboljšanja uočena u različitim simptomima. Analiza mikrobioma je pokazala smanjenje Firmicutes i povećanje Bacteroidetes u svim grupama, sa povećanjem korisnih bakterija i smanjenjem štetnih bakterija, posebno u grupi sa CD-om.

Analiza kratkih lanaca masnih kiselina pokazala je različite efekte u grupama. Sve u svemu, doenjang obećava u ublažavanju simptoma menopauze i modifikovanju mikrobiote creva, dok su njegovi efekti na gojaznost i upale su bili ograničeni.

Poencijal fermentisane soje

Ovi nalazi pokazuju da tradicionalni doenjang ima potencijal da efikasno ublaži simptome menopauze, posebno kada se razmatra kardiovaskularno zdravlje, sa implikacijama na poboljšanje zdravlja creva kroz uticaj na mikrobiotu creva.

Neka ograničenja trenutne studije uključuju nemogućnost kontrole faktora životnog stila učesnika, kratko trajanje studije i malu veličinu uzorka. Dakle, buduće studije sa većim uzorcima i dužim trajanjem da bi se razjasnio terapeutski potencijal doenjanga.

Minochoi / gettyimages.com