ESTROGEN PODIŽU SOJA, LAN, SUSAM, CRVENA DETELINA, ULJE NOĆURKA…

by | 16.05.2022
estrogen-podizu-soja-lan-susam-crvena-detelina-ulj_estrogen-podizu-soja-lan-susam-crvena-detelina-ulje-nocurka.png

Ubacite u dnevni meni ove namirnice, lekovito bilje i vitamine, povećaćete nivo estrogena na prirodan način

 

Estrogen i progesteron su dva važna polna hormona u ljudskom telu. Estrogen je hormon koji je odgovoran za polne karakteristike i reproduktivne sposobnosti kod žena, dok je progesteron hormon koji igra pomoćnu ulogu u menstruaciji i trudnoći.

Nizak nivo estrogena i progesterona, što se dešava uglavnom tokom menopauze, može negativno uticati na raspoloženje, seksualnu želju, zdravlje kostiju i još mnogo toga.

Kako na prirodan način možete normalizovati hormone i povećati nivo estrogena?

1. Soja

Zrna soje i proizvodi od njih, dobar su izvor fitoestrogena. Fitoestrogeni oponašaju estrogen u telu, vezujući se za estrogenske receptore.

2. Seme lana

Seme lana takođe sadrži velike količine fitoestrogena. Glavni fitoestrogeni u lanu se zovu lignani, koji su korisni za metabolizam estrogena.

3. Susam

Seme susama je još jedan izvor fitoestrogena u ishrani.

4. Vitamini B

Vitamini B igraju važnu ulogu u stvaranju i aktivaciji estrogena u telu. Nizak nivo ovih vitamina može dovesti do smanjenja nivoa hormona, dok su viši nivoi vitamina B-2 i B-6 povezani sa manjim rizikom od raka dojke, što može biti posledica dejstva ovih vitamina na metabolizam estrogena.

5. Vitamin D

Vitamin D deluje kao hormon u telu. I vitamin D i estrogen rade zajedno na smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Veza između ovih hormona je zbog uloge koju vitamin D igra u sintezi estrogena.

6. Bor

Bor je element u tragovima koji ima različite uloge u telu. Istraživan je zbog njegovih pozitivnih prednosti u smanjenju rizika od razvoja određenih vrsta raka. Bor je takođe neophodan za metabolizam polnih hormona testosterona i estrogena. Istraživači veruju da bor utiče na receptore estrogena, omogućavajući telu da lakše koristi raspoloživi estrogen.

7. DHEA

DHEA ili dehidroepiandrosteron je prirodni hormon koji se može pretvoriti u estrogen i testosteron. Unutar tela, izvor DHEA se prvo pretvara u androgene, a zatim u estrogene.

8. Crni kohoš

Crni kohoš je tradicionalna biljka koja se u istoriji koristila za lečenje raznih stanja, uključujući menopauzu i menstrualne probleme. Istraživači veruju da sadrži i određena jedinjenja koja stimulišu receptore estrogena. Iako je potrebno više istraživanja, ovo može ukazivati na potencijalnu korist suplemenata crnog kohoša kada je estrogen nizak.

9. Ulje noćurka

Ulje noćurka je tradicionalni biljni lek koji sadrži visoke nivoe omega-6 masnih kiselina, što ga čini popularnim dodatkom za stanja kao što je menopauza. Još uvek je vrlo malo nedavnih istraživanja o prednostima ulja noćurka na nivoe estrogena.

10. Crvena detelina

Crvena detelina je biljni dodatak koji sadrži skup biljnih jedinjenja zvanih izoflavoni koji mogu delovati kao estrogen u telu. Studije su pokazale značajno povećanje nivoa estrogena sa suplementima crvene deteline.

11. Dong kvai

Dong kvai (ili kineska anđelika) je tradicionalna kineska biljka koja se obično uzima za simptome menopauze. Kao i svi drugi biljni dodaci, dong quai sadrži jedinjenja koja deluju kao fitoestrogeni.