Ne preterujte s količinom! Evo koliko avokada je zdravo jesti svakodnevno

by | 25.02.2024
Ne preterujte s količinom! Evo koliko avokada je zdravo jesti svakodnevno

Konzumiranje avokada ima koristi za kardiovaskularno i digestivno zdravlje. Međutim, njegov dnevni unos treba da bude umereno i u skladu sa nutritivnim potrebama.

Avokado je bogat vitaminima, mineralima i zdravim mastima, zbog čega se svakodnevno sve više konzumira i uključuje u ishranu mediteranskog tipa. Pored toga, ovo voće se lako kombunuje s mnogim namirnicama.

Međutim, svakodnevno konzumiranje u prevelikim količinama može izazvati komplikacije. Otkrijte koliko bi zdrav avokado bio na vašem tanjiru svakog dana, po mišljenju stručnjaka.

Koliko avokada dnevno je dovoljno?

Mnogi nutricionisti hvale zdravstvene prednosti avokada zbog kardiovaskularnog zdravlja i digestivnog sistema. Pored toga daje osećaj sitosti.

Prema različitim istraživanjima, konzumacija avokada bi mogla da smanji rizik od obolijevanja od različitih kardiovaskularnih bolesti, poput koronarne bolesti srca. To bi takođe smanjilo šanse za razvoj dijabetesa, raka prostate i katarakte.

S druge strane, ulje avokada, kao i maslinovo, bogato je mononezasićenim masnim kiselinama. Oni su efikasni u smanjenju rizika povezanih sa povišenim ukupnim holesterolom i LDL holesterolom, takođe poznatim kao “loš holesterol”. Ova varijanta lipida se akumulira u arterijama, promovišući opstrukciju protoka krvi.

Izvor je vitamina E, koji pomaže u održavanju zdravlja kože i smanjenju prevremenog starenja. Sadrži antioksidante, kao što su lutein i zeaksantin, koji su korisni za zdravlje očiju i mogu smanjiti rizik od očne bolesti.

Šta stručnjaci kažu o svakodnevnom konzumiranju avokada?

Sa toliko dobrobiti, ovo voće izaziva interesovanje mnogih specijalizovanih stručnjaka, kao što je slučaj sa španskim dijetetičarom i nutricionistom Sintijom Morilas Arauz. Stručnjak za sportsku ishranu sugeriše da svakodnevna konzumacija može biti korisna sve dok je umerena i prilagođena individualnim kalorijskim potrebama.

Nutricionistkinja pojašnjava da je avokado neophodan za zdravlje probave, jer pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Takođe, tu se postavlja i pitanje cene avokada koja je veoma visoka. Sočivo i integralne žitarice su dobre alternative, u kombinaciji sa orašastim plodovima, maslinama i masnom ribom, za dobijanje sličnih hranljivih materija.

Nutritivne vrednosti

Jedna porcija avokada od 100 grama sadrži sledeće:

  • Kalorije: 160
  • Proteini: 2 g
  • Kalijum: 485 mg
  • Dijetalna vlakna: 6,7 g
  • Ukupni lipidi: 14,7 g
  • Ugljeni hidrati: 8,53 g

Njegov visok nivo kalijuma, veći od banana u istoj proporciji, doprinosi funkciji mišića i reguliše krvni pritisak. Pored toga, sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Vlakna su, sa svoje strane, važna za zdravlje probave i zadovoljavanje apetita.

Postoji li rizik od prevelike količine?

Iako su masti sadržane u ovom voću zdrave, višak bi mogao doprineti debljanju, zbog gustine kalorija. Avokado ima skoro duplo više kalorija od banana, tri puta više od jabuka i krušaka, da navedemo primere drugog voća.

Prema Sintiji Morilas, masti u avokadu su zdrave, ali su kalorične. Može da podstakne povećanje telesne težine ako se ne uzme u obzir njegovo uključivanje u opštu kaloričnu ravnotežu.

Ova namirnica je veoma ukusna, pa bi neki ljudi mogli da dođu u iskušenje viškom i da doprinesu prekomernoj težini.

Mnogi specijalisti ograničavaju preporučeni dnevni unos na jednu petinu voća, odnosno oko 30 g.
Neophodno je da avokado bude integrisan u uravnoteženu ishranu. Nijedna hrana ne završava dijetu sama po sebi.

Olha / gettyimages.com