Ove namirnice mogu da poboljšaju zdravlje kože – uvrstite ih u jelovnik i imaćete blistav ten

by | 07.02.2024
Ove namirnice mogu da poboljšaju zdravlje kože

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da je vaša kuhinja početna tačka vašeg putovanja za zdravlje kože! Otkrijte koja to hrana može beživotnu kožu pretvoriti u blistavu.

Na način na koji se vaša koža oseća i izgleda u velikoj meri utiče hrana koju jedete. Uronićemo u svet ishrane i saznaćemo koja hrana može pretvoriti umornu kožu u prelepu. Pa, zašto čekati? Uronite u ovo putovanje ka zdravlju kože danas!

Hrana za zdravlje kože

Ovih nekoliko namirnica po rečima stručnjaka može da učini mnogo toga za zdravlje kože. Vaše je samo da malo prilagodite meni i da ubacite pojedine namirnice.

Masna riba za zdravlje kože

Započnimo našu avanturu negujuće kože sa podvodnim čudima – masnom ribom. Ovi užici od morskih plodova nisu samo poslastica za vaše nepce; prepune su omega-3 masnih kiselina.

Ove esencijalne masti čine čuda smanjujući upalu, obezbeđujući optimalnu vlagu, pa čak i štiteći vašu kožu od štetnih efekata sunca. Dakle, nemojte samo da se divite ovim ribama u moru – donesite ih na tanjir za blistav ten.

Orasi i semenke

Grickajte orah, bademe ili pospite salatu lanenim semenkama – ovi mali zalogaji dolaze puni elemenata koji vole kožu. Esencijalne masne kiseline, vitamin E, cink i antioksidansi prisutni u orašastim plodovima i semenkama aktivno podržavaju zdravlje i obnavljanje kože.

Dakle, sledeći put kada posegnete za užinom, učinite to hrskavim korakom ka blistavoj koži.

Voće i povrće

Dodajte malo boje na svoj tanjir i vaša koža će vam biti zahvalna za to! Živo voće i povrće poput crvenog grožđa, paradajza, brokolija, tikvica, paprika i tamnog lisnatog zeleniša je bogatstvo vitamina, minerala, antioksidanata i hidratacije.

Ovi elementi rade sinergijski kako bi neguli vašu kožu iznutra prema spolja, ostavljajući vam prirodan sjaj.

Avokado

Pomerite se, dosadni namazi! Avokado nije samo moderan preliv za tost; to je hrana koja voli kožu. Prepun zdravih masti i vitamina E, avokado je najbolji prijatelj vaše kože.

Ovi hranljivi sastojci doprinose održavanju fleksibilnosti, gipkosti kože i zaštiti od oksidativnog oštećenja. Narežite ga, namažite ili umešajte u smutije – pustite da kremasta dobrota avokada učini svoju magiju na vašoj koži.

Zeleni čaj

Ko je znao da skromna šolja zelenog čaja može biti tajno oružje vaše kože? Prepun polifenola, zeleni čaj deluje kao štit od UV oštećenja, smanjuje upale i poboljšava elastičnost kože.

Zamenite tu drugu šoljicu kafe za osvežavajuću šolju zelenog čaja i gledajte kako vam koža zahvaljuje na hidrataciji i zaštiti.

AaronAmat / gettyimages.com