Šta je pH kože? Kako da znate da li vam je optimalan i zašto je to važno?

by | 28.03.2024
Šta je pH kože? Kako da znate da li vam je optimalan i zašto je to važno?

Mnogi proizvodi sadrže određene sastojke za balansiranje pH kože. Međutim, treba biti obazriv sa takvim stvarima pogotovo ako imate problematičnu kožu. Pogledajte naš mali vodič o tome kako izabrati pravi proizvod.

 

Ako ste proveli neko vreme pregledavajući proizvode za negu kože u poslednjih nekoliko godina, bilo na mreži ili u prodavnici, verovatno ste videli mnogo tvrdnji o tome kako širok izbor ovih proizvoda može pomoći u ravnoteži pH kože.

Tržište je sada prepuno proizvoda fokusiranih na pH: sredstva za čišćenje, toneri, hidratantne kreme, pH trake, pa čak i visokotehnološke pH senzore za nošenje.

Šta je tačno pH kože?

Za neke osnove pH kože, vratimo se na trenutak na časove nauke u srednjoj školi. pH je numerička skala koja pokazuje koliko je nešto kiselo ili alkalno. Na pH skali od 1 do 14, 7 je neutralno, ispod 7 je kiselo, a iznad 7 je alkalno. Kakve to veze ima sa vašom kožom?

Ph kože je normalan na 4,7. Takođe, pH vrednost može da utiče na ono što se zove „kiseli omotač“, tanku barijeru na površini kože koja pomaže u održavanju blagog pH kiselosti kože. Ako poremetite svoj kiseli omotač upotrebom preterano oštrih proizvoda, snosićete posledice, a one neće biti lepe.

Kako deluje kiseli omotač?

Vaš kiseli omotač se sastoji od amino i mlečnih kiselina, plus sebum, takođe poznat kao slobodne masne kiseline. Kiseli omotač upravo tako štiti kožu od faktora okoline koji dovode do starenja i sveobuhvatne iritacije.

Barijera kože je blago kisela sa razlogom – da zadrži vlagu unutra i bakterije van. Ako je vaša pH ravnoteža previše je alkalna, vaša koža će izgledati ljuskavo i crveno. Ako je previše kiselo, povećaćete svoje šanse za upalna stanja kože kao što su ekcem i akne.

Uobičajeni sastojci u proizvodima izazivaju mnoge probleme naše kože. Ti sastojci uključuju mirise, eterična ulja, alkohole za sušenje i jaka sredstva za čišćenje kao što je natrijum lauril sulfat, koji mogu izazvati upalu i poremetiti kiseli omotač.

Nijedan proizvod ne može da utiče na zdravlje vaše kožne barijere ako koristite drugi proizvod koji mu aktivno nanosi štetu. Vaše telo ne funkcioniše na taj način. Ne možete popušiti cigaretu, a zatim pojesti brokoli i nadati se da će se poništiti. Pa zašto bi vaša koža bila drugačija?

Proizvodi sa visokom pH vrednosti mogu isušiti kožu

Koliko god da su pH ravnoteža kože i kiseli omotač važni, ne postoji rešenje za sve. Mnogo zavisi od prirodnog stanja vaše kože. Potrebno je da imate kiseli pH da biste imali zdravu kožu, ali ako je vaša koža zdrava i koristite alkalno sredstvo za čišćenje, vaša koža će odreagovati.

Postoji toliko faktora koji doprinose ukupnoj zdravoj koži da ako se fokusirate samo na pH, propustićete toliko drugih koji su jednako važni, ili, u stvari, važniji od pH.

Ph vašeg sredstava za čišćenje je važan jer nešto što ima visok pH, 9 i više, što bi moglo da isuši kožu. Kada su vaš kiseli omotač i kožna barijera ugroženi, to može dovesti do bakterija, što uzrokuje akne i dehidraciju, što dovodi do bora. A kada je pH vaše kože normalan, trebalo bi da izgleda glatko i hidrirano.

Veza između crvenih bakterija i pH kože

Postoji nešto što se sada zove osa creva i kože, gde otkrivamo da zdravlje creva takođe utiče na trilione bakterija koje žive na koži. Jedenje puno šećera ili mlečnih proizvoda može povećati proizvodnju sebuma. Te stvari mogu uticati na kiseli omotač iznutra. Ishrana na biljnoj bazi koja sadrži malo rafinisanih ugljenih hidrata je dobra ideja za opšte zdravlje kože.

Optimalne vrednosti za problematičnu kožu

Možda ne morate previše da brinete o pH vrednosti vaših proizvoda ako imate zdravu kožu. Ali ako već patite od upalnih stanja kože, kao što su akne ili ekcem, poželećete da se držite sredstava za čišćenje, seruma i hidratantnih krema u rasponu od 4,6 do 5,5 da biste izbegli perutanje kože.

Ako živite na lokaciji gde je voda iz slavine tvrda, to može dovesti do toga da pH ​​ravnoteža vaše kože postane alkalnija. Ako vidite bele mrlje na staklenom posuđu ili kalcifikacije na glavama za tuširanje, verovatno imate tvrdu vodu iz slavine. Jedno rešenje je da pokušate sa čišćenjem micelarnom vodom.

PeopleImages / gettyimages.com