Sibirska čaga smajnuje upale i ima snažno antivirusno dejstvo

by | 28.03.2024
Sibirska čaga smajnuje upale i ima snažno antivirusno dejstvo

Poznato je da ljudi uzimaju čagu pečurku zbog mnogih zdravstvenih problema. Odlična je u borbi protiv stresa, jača imunitet, smanjuje upale i još mnogo toga.

 

Hajde da razgovaramo više o mogućim prednostima čaga pečuraka i zašto se ovih dana toliko buni o pečurkama koje se bore protiv bolesti.

Šta je sibirska čaga?

Čaga pečurke (Inonotus oblikuus) rastu samoniklo na mestima kao što su Sibir, Severna Kanada, Aljaska i neke severne oblasti kontinentalnih Sjedinjenih Država. One su vrsta gljiva koje uglavnom rastu na spoljnoj strani breze u veoma hladnoj klimi.

Čaga pripada grupi pečuraka i biljaka koje se nazivaju adaptogeni. Stručnjaci kažu da adaptogeni ublažavaju neke simptome povezane sa povišenim nivoima stresa tako što poboljšavaju zdravlje vašeg nadbubrežnog sistema i sprečavaju umor. Ovo vam može pomoći da se bolje nosite sa stresnim događajima i kasnijim odjecima.

Čaga pečurke rastu na kori drveta
Čaga pečurke rastu na kori drveta

Naziv “čaga” potiče od ruske reči za pečurke. Ove pečurke su takođe nazvane „crno zlato“. Ove pečurke se stotinama godina koriste kao tradicionalna medicina u zemljama severne Evrope, kao i u Rusiji. Tradicionalno se koriste za lečenje dijabetesa i raka gastrointestinalnog trakta, zajedno sa srčanim oboljenjima, u ovim oblastima sveta.

Kao i druge lekovite pečurke, čaga pečurka zahteva uvođenje tople vode ili alkohola da bi razbili svoje čvrste ćelijske zidove kako bi prednosti gljive bile dostupne za ljudsku ishranu.

ORAC vrednosti

Čaga pečurka je puna impresivnih zdravstvenih prednosti. Zapravo ima jedan od najviših ORAC rezultata od bilo koje hrane. Zašto je ovo dobra stvar? ORAC (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity) je skraćenica od “kapacitet za apsorpciju slobodnih radikala”. Što je veća ORAC vrednost, to je bolja sposobnost hrane da zaštiti telo od slobodnih radikala koji izazivaju bolesti. To takođe znači da su čaga pečurke jedan od najboljih izvora antioksidanata, sa ORAC vrednošću od 146.700.

Kako sibirska čaga deluje na telo?

Čaga pečurke su zaista najimpresivnije po svom sadržaju antioksidanata. Imaju malo kalorija, veoma su bogate vlaknima i ne sadrže masti i šećer. Dve kašičice sirovih komada čage sadrže oko:

  • 30 kalorija
  • 0 g masti
  • 7 g ugljenih hidrata
  • 7 g vlakana (28 procenata DV)

Pored toga, ova pečurka sadrži impresivan lekoviti profil koji se pokazao blagotvornim u slučaju mnogih stanja. Navešćemo samo nekoliko:

Prevencija i lečenje raka

Ako pretražujete na mreži, nije teško pronaći neka impresivna svedočenja o raku pečurke čage, ali postoji li neka čvrsta nauka o čaga pečurkama iza njene upotrebe za rak?

Prema Memorijalnom centru za rak Sloun, „Laboratorijske studije i studije na životinjama pokazuju da čaga može inhibirati napredovanje raka. Potrebne su studije na ljudima.”

U stvari, u jednoj studiji, miševi sa tumorima koji su dodavali ekstrakt čage pečurke doživeli su smanjenje veličine tumora za 60 procenata. U međuvremenu, miševi sa metastatskim karcinomom (tumori se šire na druge delove tela) imali su 25 procenata smanjenje broja čvorova u poređenju sa kontrolnom grupom.

Druga studija objavljena u World Journal of Gastroenterology razmatrala je efekte ove pečurke na kancerogene ćelije ljudske jetre. Istraživanje otkriva da ekstrakt čage može da spreči rast ćelija raka jetre, što ga čini potencijalnim tretmanom za rak u jetri.

Sibirska ćaga je poznata po blagotvornim dejstvima za zdravlje
Sibirska ćaga je poznata po blagotvornim dejstvima za zdravlje

Stimulišite imuni sistem

U studijama na životinjama, ove pečurke su pomogle u jačanju imunološkog sistema povećanjem proizvodnje određenih imunih ćelija uključujući interleukin 6 (IL-6) kao i T limfocite.

Ove supstance pomažu u regulisanju imunološkog sistema i osiguravaju da se vaše telo bori protiv svih invazivnih bakterija i virusa.

Istraživanja su pokazala da ekstrakti čage mogu da stimulišu limfocite slezine, što onda može imati direktan pozitivan efekat na funkciju imunog sistema.

Snažno antivirusno dejstvo

Čini se da ova gljiva ima antivirusne sposobnosti kada je u pitanju dosta virusa. Naučno istraživanje objavljeno 2015. otkrilo je da ekstrakt čage ima antivirusni efekat na virus humane imunodeficijencije (HIV) tipa 1.

Takođe je u studijama na životinjama pokazano da ima antivirusno dejstvo kada je u pitanju virus hepatitisa C. Koristeći životinjske ćelije, istraživači su otkrili da je ekstrakt čage bio u stanju da smanji infektivna svojstva virusa hepatitisa C za 100 puta za samo 10 minuta.

Studije se nastavljaju, ali izgleda da je ova gljiva dostojan kandidat za upotrebu u razvoju novih antivirusnih lekova.

Smanjenjuje upale

Pokazalo se da ove pečurke smanjuju upalu. Na primer, studija na životinjama pokazala je da ekstrakt čage može smanjiti upalu usled ulceroznog kolitisa kod životinja. Konkretno, istraživači su otkrili da je antiinflamatorni efekat ekstrakta u debelom crevu bio posledica njegove sposobnosti da potisne ekspresiju hemijskih medijatora upale.

Zašto je ovo značajno? Zato što hemijski medijatori koji se oslobađaju tokom upale čine upalu mnogo intenzivnijom i takođe podstiču nastavak inflamatornog odgovora.

25.1-Chaga

ORIGINALNA SIBIRSKA ČAGA

Čaga je medicinska, adaptogena pečurka. To je čini je odličnom za povećanje sposobnosti tela da se bori protiv štetnih efekata anksioznosti, umora i depresije povezane sa stresom. Sadrži superoksid dismutazu – proteinski enzim koji ubrzava tok lečenja, održava telo vitalnim i usporava proces starenja. Može vam pomoći da se smirite u stresnim situacijama ili vam mogu dati nalet energije kada ste umorni.

 

Poboljšava fizičku izdržljivost

U studijama na životinjama, ova gljiva je značajno poboljšala fizičku izdržljivost. Jedna studija objavljena 2015. otkrila je da kada su miševima davani polisaharidi čaga pečurke, miševi su mogli da plivaju duže, sadržaj glikogena (goriva) u mišićima i jetri se povećao, dok se nivo mlečne kiseline u krvotoku smanjio. To bi mogao da bude recept za manje umora i bolju izdržljivost.

Kako izabrati kvalitetnu čagu?

Kvalitetna čaga prepoznaje se po količini polisaharida, beta-glukana i hromogenskog kompleksa. Zato je 100 % čist ektrakt nabolji za organizam. On sadrži 50,32% polisaharida i preko 33% beta-glukana.

Rizici, neželjeni efekti i interakcije sa lekovima

Neželjeni efekti čaga pečurke  i bezbednost trenutno nisu jasni. Do danas ne postoje klinička ispitivanja koja su procenila bezbednost ovih gljiva kod ljudi. Dakle, takođe ne postoji standardna doza za ljude.

Ova gljiva je bogata oksalatima, koji mogu sprečiti apsorpciju određenih hranljivih materija i mogu biti toksični u visokim dozama. Ako ste trudni ili dojite, najbolje je izbegavati ove pečurke jer njihova upotreba nije proučavana kod trudnica i dojilja.

Ako trenutno uzimate bilo koji lek ili se lečite od nekog zdravstvenog stanja, proverite sa svojim lekarom pre nego što dodate ovu pečurku u svoju ishranu.

Postoji zabrinutost zbog čage i sledećih uslova:

Autoimune bolesti, uključujući reumatoidni artritis (RA), multiplu sklerozu (MS), lupus (sistemski eritematozni lupus (SLE)). Ova gljiva može učiniti imuni sistem aktivnijim, što može dovesti do pojačanih simptoma autoimune bolesti.

Dijabetes: Može smanjiti nivo šećera u krvi kod dijabetičara.

Poremećaji krvarenja: Može povećati rizik od krvarenja, tako da je najbolje da ne koristite ako imate poremećaj krvarenja.

Hirurgija: Prestanite da koristite čagu najmanje dve nedelje pre bilo koje vrste operacije jer može povećati rizik od krvarenja i/ili uticati na kontrolu šećera u krvi tokom i posle operacije.

Ako imate bilo kakve negativne neželjene efekte dok uzimate ovu pečurku, prekinite upotrebu i potražite pomoć lekova ako je potrebno.

Oksana Ermak; ALEKSEI BEZRUKOV / gettyimages.com