Lekovita breza: List ubrzava metabolizam, a kora neguje kožu

by | 08.07.2024
Lekovita breza: List ubrzava metabolizam, a kora neguje kožu

Lekovita breza može da pomogne u slučaju mnogih tegoba. Čak je i šetnja kroz brezovu šumu lekovita, popravlja raspoloženje i podiže nivo energije! Saznajte na koje načine može da pomogne. 

Breza (Betula spp.) je cenjena u tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih lekovitih svojstava. Lekovita brza s ponosom nosi taj epitet zbog širokog spektra u tradicionalnoj medicini.

Lekovita breza u narodnoj medicini

Brezina diuretička, antiinflamatorna, antibakterijska i antivirusna svojstva čine je korisnom za različite zdravstvene probleme. Kao i sa svim biljnim lekovima, važno je konsultovati lekara  pre nego što se započne sa korišćenjem breze u terapijske svrhe, posebno ako se uzimaju drugi lekovi ili postoje postojeći zdravstveni problemi.

Lekovita breza s ponosom nosi taj epitet

Evo nekoliko razloga zašto se breza smatra lekovitom biljkom:

Lišće – saveznik metabolizma

Od listova breze može se pripremiti čaj koji poboljšava metabolizam. Mlade listove breze osušiti na temperaturi koja ne prelazi 40 stepeni Celzijusa. Kada se osuši, lišće preliti vodom i kuvati oko 3 minuta. Vruć napitak ostaviti pod pokrivačem pola sata, procediti i piti.

Listovi breze se često koriste za pripremu čaja koji deluje kao diuretik, pomažući telu da eliminiše višak tečnosti i toksina putem urina. Ovo može biti korisno kod lečenja edema, visokog krvnog pritiska i detoksikacije organizma. Diuretička svojstva čaja od breze mogu pomoći u prevenciji i lečenju infekcija mokraćnih puteva, kao i u sprečavanju nastanka bubrežnih kamenaca.

Kora – recept za divnu kožu

Kora breze sadrži jedinjenja koja se koriste u kozmetičkoj industriji. Oni su prirodni antioksidansi, zahvaljujući kojima je koža zaštićena od slobodnih radikala. Pored toga, oni podržavaju stimulaciju sinteze kolagena i elastina, a takođe pomažu kod atopijskog dermatitisa. Mogu se koristiti iu borbi protiv akni. Kora se može koristiti za negu kose i vlasišta.

Ekstrakti kore breze sadrže betulin i betulinsku kiselinu, koji imaju antiinflamatorna svojstva. Ovi spojevi mogu pomoći u smanjenju upala i bolova, posebno kod stanja kao što su artritis i reumatske bolesti.

Sok od breze

Sok od breze je potpuno prirodan, proziran, blago gust i ima slatki ukus. Doneće osveženje i ugasiti žeđ. U rano proleće, rezanjem stabla ili grana u koje se stavlja cev niz koju sok teče u posudu. Piće se može čuvati u frižideru do 4 dana.

Sok od breze je bogat vitaminima i mineralima, a koristi se za pročišćavanje krvi i jačanje imunološkog sistema. Veruje se da pomaže u uklanjanju štetnih materija iz tela i poboljšava opšte zdravlje.

Ekstrakti breze

Breza sadrži spojeve koji imaju antibakterijska i antivirusna svojstva, što može pomoći u borbi protiv infekcija i jačanju imunološkog sistema.

Ulje breze

Ulje dobijeno iz breze koristi se u kozmetici za tretiranje različitih kožnih problema kao što su ekcem, psorijaza i akne. Ulje može pomoći u smanjenju upala, crvenila i svraba.

 Analgetička svojstva

Sastojci iz kore i lišća breze mogu delovati kao blagi analgetici, pomažući u ublažavanju bolova kod različitih stanja, uključujući glavobolje i bolove u mišićima.

Dendroterapija – prirodni antidepresiv

Šetnja u brezovoj šumi će nam doneti opuštanje, mir, dodatnu energiju i bolje raspoloženje. Boraveći u šumi, duboko dišemo i na taj način snabdevamo telo životnom snagom.

Da li znate kakva je veza između čage i breze?

Brezu je za svoje stanište izabrala i parazitska gljiva čaga, koja ima antikancerogena, antireumatska, antivirusna, analgetska i protivupalna dejstva, što je definitivno svrstava među najlekovitije plodove naše planete. Čaga raste u brezovim šumama širom severne i istočne Evrope, Severne Amerike, Rusije i Koreje. Boreći za opstanak, drvo koje je napala čaga, luči različite materije, kojim se zapravo ova gljiva-parazit hrani. Baš zato je čaga moćan izvor mnogih mikroelemenata.

AGfoto / gettyimages.com