Makadamija: Australijski orah smanjuje rizik od metaboličkog sindroma

by | 08.07.2024
Makadamija: Australijski orah smanjuje rizik od metaboličkog sindroma

Makadamija je bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Zahvaljujući svom impresivnom nutritivnom profilui može da poboljša zdravlje i deluje preventivno. 

 

Orašasti plodovi makadamije su orašasti plodovi koji imaju suptilan ukus nalik puteru i kremastu teksturu. Poreklom iz Australije, stabla makadamije sada se uzgajaju na raznim mestima širom sveta, kao što su Brazil, Kostarika, Havaji i Novi Zeland.

Šta je makadamija?

Makadanija je orašasti plod bogat vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidima i zdravim mastima. Njegove potencijalne prednosti uključuju gubitak težine, poboljšanje zdravlja creva i zaštitu od dijabetesa, metaboličkog sindroma…

Makadamija i zdravstvene prednosti

Makadamija je bogata zdravim mastima, vitaminima i mineralima.Sadrži mononezasićene masti, vrstom masti koja može poboljšati zdravlje srca snižavanjem nivoa ukupnog i LDL (lošeg) holesterola. Pored toga, ovi plodovi imaju malo ugljenih hidrata i šećera i imaju umeren sadržaj vlakana. Ova kombinacija čini da je malo verovatno da će vam povećati nivo šećera u krvi, što može biti posebno korisno za osobe sa dijabetesom .

Kao i većina orašastih plodova, orasi makadamije su odličan izvor antioksidanata. Oni mogu povećati rizik od stanja poput dijabetesa, Alchajmerove bolesti i bolesti srca. Makadamija je bogata flavonoidima. Ovaj antioksidans se bori protiv upale i pomaže u snižavanju holesterola. Takođe je bogat tokotrienolima, oblikom vitamina E sa antioksidativnim svojstvima koja mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Ova jedinjenja mogu čak da štite od raka i bolesti mozga

Može smanjiti rizik od metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom je skup faktora rizika, uključujući visok nivo šećera u krvi i holesterola, koji povećavaju rizik od moždanog udara, bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Istraživanja pokazuju da makadamija može zaštititi i od metaboličkog sindroma i od dijabetesa tipa 2.

Na primer, jedan nedavni pregled povezao je ishranu bogatu orašastim plodovima, uključujući orahe makadamije, sa smanjenjem nivoa šećera u krvi natašte. Dijeta uključena u ovaj pregled navela je ljude da jedu 28–84 g orašastih plodova dnevno. Doživeli su značajno poboljšanje nivoa hemoglobina A1c, markera dugoročne kontrole šećera u krvi.

Štaviše, ishrana bogata mononezasićenim mastima — koje čine 80% masti u orasima makadamije — mogu pomoći u smanjenju faktora rizika za metabolički sindrom, posebno kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Generalno, unos orašastih plodova je takođe povezan sa nižim šećerom u krvi i telesnom težinom kod osoba sa metaboličkim sindromom ili dijabetesom tipa 2.

Sirovi, pečeni…

Orasi makadamije se nalaze u većini supermarketa, ali se mogu naručiti i na mreži. Svestrani su i lako se uključuju u većinu dijeta. Generalno, sirovi orasi makadamije su najzdraviji oblik. Suvo pečene su dobra alternativa ako nemate vremena da ih sami pečete, ali pokušajte da se klonite verzija pečenih u ulju, koje sadrže nepotrebne dodatne masti. Možete grickati cele orahe makadamije, sameljiti ih i posuti na supe i topla jela ili ih zameniti krutonima u salatama.

barmalini / gettyimages.com