Diskus hernija: Biljne mešavine smiruju bolove, upale i jačaju telo

by | 08.07.2024
Diskus hernija: Biljne mešavine smiruju bolove, upale i jačaju telo

Diskis hernija je degenarcija diskusa. U procesu lečenja ovog oboljenja od ogromne pomoći je primena biljnih preparata, koji će ojačati mišice i kosti, umanjiti bol i sprečiti širenje upale.

Diskus hernija, kao jedan od glavnih uzročnika hroničnog bola, prava je noćna mora, ne samo
ljudi srednjih godina koji su joj najpodložniji, vec i mlađe populacije koja sve učestalije ima problema s ovim oboljenjem kičmenog stuba. Prema statistikama, trećina stanovnika naše planete pati od degeneracije diskusa sa ili bez simptoma i podjednako su joj skloni
pripadnici oba pola.

Šta je diskus hernija?

Pod diskus hernijom podrazumeva se degeneracija diskova koji štite kičmene pršljenove amortizujuci „napade“ iz spoljašnje sredine – udarce, vibracije i opterećenja. Ove pločice imaju želatinozno jezgro okruženo vlaknastim prstenom koji s vremenom, usled preopterećenosti kičme, postepeno slabi i na njemu se stvaraju mala naprsnuća, pa želatinozni sadržaj počinje da curi.

Disk u tom slucaju ostaje bez „tapacirunga“, iskace iz međupršljenskog prostora i naleže na koren nerva, što izaziva oboljenje pod nazivom diskus hernija, praćeno bolovima i nizom
drugih, vrlo neprijatnih tegoba. Ovakav problem s diskusom može nastati na bilo kom delu kičme, ali najčešce su vratna, grudna i slabinska (lumbalna) diskus hernija koja se, inače,
javlja u oko 90% slucajeva.

Simptomi diskus hernije

Lumbalna diskus hernija menifestuje se jakim bolom u donjem delu leđa, koji se, uz trnjenje, spušta niz nogu sve do članaka, oslabljena pokretljivost i kontrola stopala, iskrivljeno držanje tela, osećaj žarenja u nogama, smetnje u mokrenju i pražnjenju creva. Kod muškaraca čak i otežano postizanju erekcije.

Diskus hernija: Može li se izbeći operacija?

Blagovremenom primenom odgovarajućih procedura, kombinacije medikamenata koji ublažavaju bolove i upale, kiropraktike, fizikalne terapije i laganih vežbi ciji je cilj smanjenje pritiska na nerve i jačanje leđnih i stomačnih mišića, kao i održavanje stabilnosti kičmenog stuba. Na taj način može se izbeci krajnja mera – hirurška intervencija.

Neophodno je redukovati prekomernu telesnu težinu, ali i sasvim promeniti životne navike – redovno i umereno se kretati, ostaviti cigarete, smanjiti unos alkohola i konzumirati zdrave namirnice, pre svega one s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina i vitamina E, koje će pomoći da se regeneriše oštećeno tkivo. U procesu lečenja diskus hernije od ogromne pomoći je primena biljnih preparata, koji ce ojačati oslabljene mišice i kosti, ublažiti bol i sprečiti širenje upale.

Prirodni preparati za diskus herniju

Obloga od meda: Pre spavanja, predeo oko obolelog pršljena premažite s malo običnog ulja pa na to nanesite mešavinu od 100 g retkog meda i jednog grama minerala mumija rastvorenog u kašičici tople vode. Laganim pokretima utrljajte smesu i prelazite preko bolnog mesta sve dok se preparat ne upije u kožu. Potom privijte meku, toplu tkaninu, obmotajte leđa vunenim šalom i lezite u krevet. Ujutro operite leđa.

Tinktura: U staklenoj tegli pomešajte gel aloje, cvetni med i 70-procentni alkohol u srazmeri 1:2:3, pa ostavite da odstoji 24 sata. Savijte gazu u 10 slojeva, pa je natopite smesom i privijte na bolno područje, preko toga stavite plastičnu kesu, umotajte leđa mekom flanelskom tkaninom i ostavite da deluje sat vremena. Osoba mora da se namesti u udoban položaj kako bi se sprečila napetost u leđima.

Mast od gaveza: Pola kilograma svežeg korena gaveza samleti u mašini za mlevenje mesa i dodati 350 g prethodno rastopljene svinjske masti te zagrevati 40 minuta uz povremeno mešanje. Dodati 0,3 l 40-procentnog alkohola ili votke i mešati dok se ne dobije homogena masa. Ostaviti da se hladi i otvrdne, pa nakon tri-četiri sata ponovo otopiti, potom procediti, sipati u staklene teglice i odložiti na hladno mesto. Na bolni deo leđa naneti debeo sloj masti, pažljivo prekriti plastičnom kesom i umotati se u flanelsku tkaninu. Ležati opušteno na leđima oko 40 minuta ili prenoćiti s oblogom pod toplim pokrivačem.

Nuttawan Jayawan / gettyimages.com