BOL U KRSTIMA UBLAŽIĆE GAVEZ I KOPRIVA

by | 08.06.2023
bol-u-krstima_bol-u-krstima-ublazice-gavez-i-kopriva.jpg

Isprobajte proverene recepte za ublažavanje bola u donjem delu leđa

 

Bol u krstima (donjem delu kičme) je nešto sa čim se suočava ogroman broj ljudi. Umesto što uzimate silne lekove za bolove i napravite ozbiljan problem jetri, isprobajte prirodne analgetike.

 

 

Bol u krstima: Prirodni analgetici

Čaj od prečice: Ravnu kašičicu prečice poparite s četvrt litra ključale vode i ostavite to kratko da odstoji. Pijte samo šolju dnevno, gutljaj po gutljaj, i to ujutru našte, pola sata pre doručka.

Gavez: Topla kaša od gaveza koristi se u slučaju deformacije ručnih i nožnih zglobova. Obloge: dobro osušen koren fino sameljite u šolji s malo vrele vode i nekoliko kapi jestivog ulja, a zatim izmešajte to u kašu. Kašu nanesite na parče pamučne tkanine i tako toplu oblogu stavite na obolelo mesto, a zatim to povežite.

Kopriva: Kupka za noge: punu kašiku ili, još bolje, šaku dobro opranih korenova i stabljika s listovima sveže koprive ubacite u 5 litara hladne vode. Ostavite to da odstoji preko noći, a narednog dana istu vodu zagrejte do ključanja. U što toplijoj vodi (na temperaturi koju možete podneti) držite noge do 20 minuta. Kopriva bi trebalo da ostane u vodi. Podgrejanu kupku možete koristiti još dva do tri puta.

Razgon ili veronika: Tinkturu utrljavajte spolja, a pijte po 15 kapi dnevno s malo vode ili čaja. Priprema tinkture: dve pune pregršti isitnjene biljke u cvetu potopite u rakiju od žita (biljnu rakiju) jačine 38% do 40%, a zatim ostavite to da odstoji 14 dana na suncu ili u blizini izvora toplote. Jednom godišnje pijte čaj od sveže ubranog razgona, jer smanjuje zakrčenost krvnih sudova, pročišćava krv i jača elasticitet krvnih sudova.

Kantarionovo ulje: Efikasno je kao sredstvo za utrljavanje u slučaju bolova u leđima, kostobolje, išijasa i reume. Priprema ulja: malu boca do grlića rastresito napunite cvetovima ubranim po suncu, a zatim to nalijte kvalitetnim maslinovim uljem. Ono mora prekriti cvetove. Bocu dobro začepite i ostavite je da odstoji nekoliko nedelja na suncu ili blizu izvora toplote. Posle nekog vremena ulje će pocrveneti. Procedite ga kroz gazu, istisnite ostatke i odložite bocu na tamno mesto.

Maslačak: Kašičicu korena ubacite u 250 ml hladne vode, a sledećeg dana ugrejte do ključanja i procedite. Ovu količinu čaja treba pijte pola sata pre i pola sata posle doručka, gutljaj po gutljaj

Hajdučka trava: Punu kašičicu hajdučke trave poparite sa 250 ml vruće vode i ostavite to da odstoji kratko vreme.

Majčina dušica: Cvetovima ubranim na popodnevnom suncu napunite bocu i nalijte hladnoceđeno maslinovo uljem, ali tako da nivo ulja bude viši za dva prsta. Ostavite to 14 dana na suncu ili blizu grejnog tela. Zatim procedite i koristite za masažu donjeg dela kičme.

Foto: dmf87/gettyimages.co.uk