Pranajama: Jogijska tajna blistave kože – evo kako se praktikuje!

by | 22.03.2024
Pranajama: Jogijska tajna blistave kože - evo kako se praktikuje!

Da li znate da pranaiama može da vam pruži blistavu kožu? Da, ta jogijska prasa je odlična, a dobra vest je da ne morate da savladate stoj na rukama ili most da biste to postigli.

 

Vekovima su se jogiji oslanjali na drevnu umetnost pranajame da bi poboljšali svoje celokupno fizičko, mentalno i duhovno blagostanje. Ali pošto se zapadni joga studiji fokusiraju na položaje asana, možda nikada ne bih razumeo moć pranajame da nije bilo moje obuke nastavnika joge.

Šta je pranajama?

Pranajama je spoj sanskritskih reči Prana, univerzalna životna sila, i Jama, što znači kontrolisati ili koristiti sa svešću.

Prema jogijskoj tradiciji, sistem energetskih kanala je odgovoran za kretanje prane kroz telo. Uklanja blokade da bi omogućila energija lakše teče, podstiče vitalnost i poboljšava zdravlje.

Kakve veze pranajama ima sa  kožom?

Mnoge žene posvećuju pažnju nezi kože. Bilo da je u pitanju piling, hidratacija, serumi. To je naravno, poželjno, ali pranajama može još više da doprinese. Samo 5-10 minuta pranajame dnevno može poboljšati cirkulaciju (što je dobro za povećanje kolagena), smanjiti simpatički nervni sistem (zbogom promene raspoloženja) i smanjiti upalne procese.

Ali, šta zapravo nači blistava koža? Pa, ne postoji jedan način da se definiše šta znači blistava koža. Moglo bi se reći da je to onaj sjaj koji izrači iznutra koji dobijete nakon vežbanja ili sunčanja na plaži (onaj koji ne može da se lažira svetlucavim hajlajterom ili bronzerom).

Sjaj je definisan sposobnošću da reflektuje svetlost, pa kada je u pitanju vaša koža, uzmite u obzir njenu blistavost, glatkoću i ujednačenost da biste razumeli da li se može smatrati „blistavom“.

Kako vežbati pranajamu za blistavu kožu?

Za početnike, preporučuje se dah okeana ili uđaji (Ujjayi) disanje zbog nežnog zvuka koji se stvara stvaranjem blagog suženja na zadnjem delu grla.

Uđaji disanje omogućava da se kontroliše dah zahvaljujući dugim i glatkim udisajima i izdisajima kroz nozdrve koji pomažu u oslobađanju napetosti, smirujući i telo i um dok istovremeno smanjuju stres. A svi znamo kako stresne misli izazivaju pustoš na našoj koži.

Naizmnično disanje

Nadi Šodana (Nadi Shodana) ili naizmenično disanje kroz nozdrvu, izaziva mir. Ovo je sjajsan tehnika koja se praktikuje uveče pred spavanje. Pomaže u opuštanju nakon napornog radnog dana.

Dah vatre

Za one sa više iskustva, odlična vežba je Dah vatere ili Bastrika (Bhastrika). To je jedna od najsnažnijih tehnika disanja i idealna za jutro zbog svoje energizirajuće prirode, Bastrika ima moć da probudi kundalini, koncentrisani izraz životne snage, dok pomaže detoksikaciju stimulišući metabolizam. Ovo je sjajno, posebno ako želite da vratite zdrav praznični sjaj.

Dakle, pranajama je moćna praksa i, barem na početku, treba joj pristupiti nežno, počevši od nekoliko minuta dnevno i pod vođstvom učitelja od poverenja.

Imajte na umu da se neke tehnike pranajame ne preporučuju tokom trudnoće ili u slučaju visokog krvnog pritiska, uznemirenih misli ili uznemirujućih emocija. Pre nego što započnete putovanje pranajama, proverite sa svojim lekarom da biste bili sigurni da je ovo ispravna praksa.

peakSTOCK/ gettyimages.com