Lekar sportske medicine otkriva da li neko može biti prestar za trčanje

by | 07.06.2024
Lekar sportske medicine otkriva da li neko može biti prestar za trčanje

Fizičke aktivnosti su i te kako poželjne u zdravom režimu života. Međutim, pitanje je do koje životne dobi se preporučuje trčanje. Evo šta lekar specijalista kaže o tome.

Adam Tenforde, lekar sportske medicine u Mass General Brighamu i direktor medicine trčanja u bolnici za rehabilitaciju Spaulding, i sam je pretrčao mnogo kilometara: bio je sveamerički trkač na duge staze na Univerzitetu Stanford i takmičar na Olimpijskim igrama 2002-2004. Evo šta kaže o tome da li starije osobe mogu da imaju redovan režim trčanja.

Kada je čovek pretar za trčanje?

Adam ističe da je pristrasan prema trčanju kao bivši takmičar te da uživa u trčanju kao njegovom primarnom obliku vežbanja. Ali, generalno gledano, smatra da se trčanje može bezbedno raditi tokom celog života. Što ne znači da ponekad neće boleti, ali kada vaše telo pokušava nešto da vam kaže, slušajte

Na šta ukazuje bol tokom trčanja?

Da li se ovaj bol poboljšava ili pogoršava tokom aktivnosti? Bol koji se poboljšava sa aktivnošću – to se naziva  fenomenom zagrevanja i obično je znak da je ovo manje značajna povreda. S druge strane, bol koji se stvara tokom kretanja može biti znak da trkač doživljava kumulativni stres i oštećenje tkiva koje može dovesti do značajnijeg problema.

Još jedno ključno pitanje: Da li bol izaziva biomehaničke promene? Da li se neko kreće na način koji dovodi do kompenzacionog pokreta koji opterećuje druge zglobove ili tkiva na abnormalan način? Bol koji počinje u jednom delu tela i prelazi u drugi deo je znak da trkač mora da promeni svoju aktivnost i otkrije izvor bola.

Kako trčanje utiče na zglobove?

Postoji uobičajen mit da je trčanje loše za zglobove, ali ta ideja nema naučne dokaze. Trčanje i opterećenje dovode do prilagođavanja mišića, tetiva, kostiju i zglobova. Hrskavici je zapravo potrebno opterećenje da bi održala svoju normalnu arhitekturu i snagu.

U međuvremenu, nedostatak fizičke aktivnosti povezan je sa ljudima koji imaju prekomernu težinu ili gojaznost, što može doprineti stanjima kao što su bolesti srca i dijabetes. Međutim, ako se javlja bol u zglobu koji se pojačava sa aktivnošću, povezanim otokom ili drugim mehaničkim simptomima, to može biti znak abnormalnog stresa koji bi mogao izazvati goru povredu zgloba i trebalo bi da ga proceni lekar.

Koji nivo trčanja može da izazove povredu?

Lekar kaže da ne postoji precizan odgovor. Iz literature o povredi od stresa kostiju, predloženo je da bi više od 30 km nedeljno moglo da vas izloži povećanom riziku od povrede.  Ako neko voli da trči, zaista mi morate dati dobar razlog zašto bi to bilo loše da nastavi. Svodi se na odnos rizika i koristi.

Neki ljudi će izabrati da trče uprkos artritisu kolena ili kuka. U tim slučajevima, ciljevi bi bili da se identifikuju načini za optimizaciju mehanike tih zglobova da se kreću na način koji idealno ne stvara bol ili stvara minimalan bol koji doprinosi minimalnoj upali.

U svakoj fazi života postoji prilika da se održi fizička aktivnost. Važno je samo da imate dobre lekare koji će vam pomoći svojim savetima.

yacobchuk / gettyimages.com