5 razloga zbog čega se javlja glavobolja tokom dijete: Evo šta može da vam pomogne

by | 07.06.2024
5 razloga zbog čega se javlja glavobolja tokom dijete: Evo šta može da vam pomogne

Zdrava ishrana je neophodna kada pokušavate da smršate. Ali šta ako vam se javlja glavobolja tokom dijete. Ovo su neki od razloga, a evo na koje načine možete da ublažite simptome.

Uobičajene taktike mršavljenja ponekad mogu da vam zadaju glavobolju, posebno ako ne jedete ili ne pijete dovoljno. Glavobolje mogu biti nuspojava pokušaja gubitka težine, posebno tokom brzih metoda mršavljenja.

Zašto se javljaju glavobolja tokom dijete?

Obično je lako shvatiti koje promene u ishrani mogu izazvati vaše glavobolje. Evo pet najčešćih krivaca i šta možete da uradite da biste se osećali bolje, a da i dalje ostanete na pravom putu sa svojim ciljem gubitka težine.

1. Glad može izazvati glavobolja tokom dijete

Ako ne jedete dovoljno ili preskačete obroke, vaše telo gubi gorivo koje mu je potrebno za pravilno funkcionisanje. Glavobolja od gladi može biti uzrokovana padom šećera, a takođe može doći sa osećajem vrtoglavice, slabosti ili razdražljivosti, dodaje on.

Iako je normalno da morate da smanjite svoje porcije da biste izgubili težinu, ne bi trebalo da budete ‌prenisko‌. Jedenje manjih, češćih obroka umesto da čuvate sve kalorije za večeru takođe pomaže da nivo šećera u krvi bude stabilniji.

2. Dehidrirani ste

Ograničavanje unosa tečnosti, korišćenje diuretika da biste izgubili težinu ili intenzivno vežbanje i nenadoknađivanje vode koju ste izgubili znojenjem može dovesti do dehidracije, što lako može izazvati glavobolju.

Potrudite se da pijete puno vode tokom dana. Znaćete da li vam je potrebno više vode praćenjem boje urina. Svetli urin znači da verovatno pijete dovoljno vode, ali tamna boja urina ukazuje na dehidraciju.

Hrana bogata vodom kao što su lubenica, pomorandže, celer i krastavac takođe se uračunavaju u vaš unos tečnosti.

3. Vi ste u ketozi

Drastično smanjenje ugljenih hidrata može da vas pošalje u ketozu, kada vaše telo pređe na sagorevanje masti za energiju umesto ugljenih hidrata. Takođe možete osećati glavobolju, mučninu, umor, nesvesticu, vrtoglavicu ili želudac.

Simptomi ketoze imaju tendenciju da se povlače sami od sebe kako se vaše telo prilagođava korišćenju masti za gorivo. U međuvremenu, potrudite se da se dovoljno odmarate i pijete puno vode.

4. Ne dobijate dovoljno određenih ključnih hranljivih materija

Ograničavanje unosa kalorija ponekad može otežati ispunjavanje vaših potreba za ishranom, što može doprineti glavobolji. Na primer, nedostatak magnezijuma čini vas osetljivim na stres što može dovesti do glavobolje. Magnezijum je uključen u balansiranje tečnosti u vašem telu.

Takođe, nizak nivo gvožđa takođe može dovesti do glavobolje, jer je potrebno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik do mozga

Ako mislite da možda imate nedostatak hranljivih materija, razgovarajte sa svojim lekarom. Oni mogu da izvrše test krvi kako bi potvrdili nedostatak i pomogli vam da odlučite o najboljem načinu da ga ispravite, što može uključivati uzimanje suplementa.

5. Pojeli ste hranu koja izaziva glavobolju

Kod nekih osoba određena hrana može izazvati migrene, tako da možete reagovati na hranu koju ste nedavno dodali svojoj ishrani kao deo vašeg plana zdrave ishrane. Mogući krivci mogu da bidu:

 • Stari sirevi
 • Alkohol
 • Veštački zaslađivači
 • Kofein
 • Čokolada
 • Leblebije
 • Suvo meso
 • Sušeno voće
 • Fermentisana ili kisela hrana
 • Sočivo
 • Kikiriki i puter od kikirikija
 • Dimljena riba
 • Soja sos

Ako mislite da su vaše glavobolje okidač razmislite o vođenju dnevnika hrane da biste pratili svoje simptome i šta jedete svaki dan.

Razgovarajte sa svojim lekarom ako su vaše glavobolje jake ili ako vam otežavaju normalne aktivnosti. Povremene glavobolje možda nisu neuobičajene tokom mršavljenja, ali ako postanu uporne ili teške ili su povezane sa simptomima vrtoglavice, promenama vida, mučninom, povraćanjem ili drugim neurološkim simptomima, preporučljivo je da odmah potražite medicinsku pomoć.

stefanamer / gettyimages.com